Douglas Preston- Mario Spezi: A firenzei rém

Preston és Spezi A firenzei rém című könyvét műfajilag leginkább " bűnügyi dokumentumregény"- nek lehetne nevezni. Valós esetet dolgoz fel, bevallottan a teljesség igénye nélkül, és mindig a karaktert, az élő embert látja a száraz adatok mögött. Az elfogulatlanság viszont nem mindig sikerült, de valahogy, ebben az esetben, ez sem zavaró.
Történt, hogy az 1960-as évektől kezdve egy rém garázdálkodott a csodaszép történelmi város, Firenze környékén. Mindig párokat gyilkolt meg, rendkívül szadista módon. A nyomozás eleinte az úgynevezett szardíniai vonalon indult el, de aztán újabb és újabb emberek és elméletek kerültek elő. A rém utáni nyomozás az olasz nyomozószervek csapdájába került, mindenki ezen az ügyön akart dolgozni, és persze, feljebb lépni a ranglétrán. Még az üggyel foglalkozó újságírót, Mario Spezit is meggyanúsították, miszerint ő lenne a sorozatgyilkos.
Ezért nem várható elfogulatlanság a szerzőktől. Jómagam is ki lennék akadva, ha sorozatgyilkossággal gyanúsítanának. Preston és Spezi becsületére legyen mondva, nem káromkodnak.
Pedig lenne rá okuk, de alapos...

Fordította Sziberth Ádám. General Press Kiadó, é.n.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása