Agatha Christie:Nyílt kártyákkal

A Nyílt kártyákkal Agatha Christie legtöbbször és leginkább átdolgozott könyve. Még olyan színpadi feldolgozás is született,melyből kihagyták a főszereplőt, a híres belga mesterdetektívet,Hercule Poirot-t.
Az eredeti,1936-ban megjelent könyvben egy bizonyos Mr.Shaitana,aki valamilyen keleti országból származik és Londonban él,meghívja Poirot-t egy bridzspartira. Azt állítja, a partin jelen lesz négy gyilkos,és négy nyomozó. Poirot úgy véli,Mr.Shaitana nen fogja fel kellőképpen a dolog súlyát,és rossz érzésekkel bár,de elmegy a partira. Órákig tartó kártyázás után már épp hazaindulnának,amikor felfedezik,hogy Mr.Shaitana halott.
Vajon ki ölte meg?Valamekyik gyilkosjelölt tette el láb alól,hogy Shaitana ne beszélhessen?Netán a titokzatos modorú Mrs.Lorrimer,akinek olyan jó memóriája van a bridzshez?Vagy Dr.Rogers a tettes,aki gazdag betegeit fosztotta ki?
Az is lehet,hogy a meghívott "gyilkosjelöltek" teljesen ártatlanok,és a jelenlévő nyomozók közül tette valaki?
A Nyílt kártyákkal azért zseniális krimi,mert a potenciális gyanúsítottak száma mindössze 4.Aztán,úgy a regény közepe felé haladva,eszünkbe jut,hogy lenne még itt néhány ember,aki Shaitana halálát kívánta volna. Mi van,ha közülük intézte el valaki?
Szóval,ilyen egy jó könyv, ilyen egy jó krimi. Az Olvasó folyton kérdez,de választ csak az utolsó,de tényleg csak az utolsó oldalon derül fény. Agatha Christie ismét kitett magáért.
De először az eredetit olvassuk el,jó? És még egy jó tanács:aki még nem olvasott Agatha Christie-t,ne ezzel kezdje. Nekik inkább a Poirot karácsonyát-vagy az Egy marék rozs című könyvet ajánljuk.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása