Tomka János-Bőgel György:A Biblia és a menedzsment

Ezt a könyvet szívből, segítő szándékból ajánljuk minden magyar vállalatvezetőnek. Csúcsvezetőnek, középvezetőnek egyaránt.

Mondhat-e valamit a 21.század menedzsere, tanára, pszichológusa, edzője számára a Biblia? Tomka János és Bőgel György könyvében egyértelműen azt bizonyítja, hogy igen. Megtudhatjuk, mit mond a zsidó és keresztény vallás szent könyve a vezető szerepéről, Jetró és Mózes párbeszédén keresztül megismerhetjük a képviselet, a tanítás, a vezetők kiválasztásának bonyolult eljárásait. Arról is szól a Biblia, miért nehéz az embernek a bevált sémákon, ritmikus, megszokott irányítási módszereken változtatni. Arról is szól nekünk Isten Igéje, hogyan küzdjük le félelmeinket, hogyan készüljünk fel olyan feladatokra, melyeket korábban nem végeztünk.
Különösen aktuálisnak és a hazai cégvzetők számára tanulágosnak érzem a IV.részt, amely a tudásmenedzsmenttel foglalkozik. Mert egy vállalatnak (és folytathatjuk a sort:egy családnak, egy civil közösségnek, egy népnek, egy egyesületnek) csak az lehet az érdeke, hogy minél több tudást tudjon kapuin belül, és ezt a tudást megfelelően felhasználja és gyarapítsa. A menedzsment elsősorban az emberek irányítását jelenti, s nem kell megütköznie egy vezetőnek azon, hogy a beosztott jobban felkészült.
A könyvben ki nem mondott tanulság az, hogy nem pozícióra keresünk embert ( contra HR), hanem igyekszünk minél több értékes, használható embert összegyűjteni. Ez a szemlélet Magyarországon még igencsak ritka.
Nagyon tanulságos az érzelmi intelligenciával foglalkozó fejezet is, merthogy az érzelmi intelligenciának is több összetevője, manifesztációja van. Jézus példabeszédei hozzásegítenek bennünket az emberekkel való bánásmód fejlesztéséhez.
Tessék ezt a könyvet elolvasni!

Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest, 2010.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása