Gabriel García Márquez:Baljós óra

A Nobel-díjas kolumbiai író Baljós óra című kisregénye a legtöbb magyar Olvasó előtt ismeretlen. Gabriel García Marquez életművének jelentős darabja ez a kötet. Egy könyvajánló blogban nincs módunk arra,hogy részletes elemzést adjunk egy ennyire összetett,többrétegű irodalmi műről,inkább csak elemzési szempontokat villantunk fel azok számára,akik mélyebben kívánják tanulmányozni García Márquez életművét.

Az egész regényben van valami,jó értelemben mondott színházias. Voltaképpen jelenetek,skiccek sorozatából áll össze a könyv,mekynek témája:egy kolumbiai falu ékete a folyamatos történeti-politikai változások közepette. Most éppen béke van,legalábbis hivatalosan,ám az elöljáró által kiépített helyi politikai struktúra végtelenül korrupt és diktatorikus. A Bakjós óra nemcsak kolumbiai Olvasóknak szól.Ám csalódni fog,aki Gárcia Márqueztől kifejezetten közéleti regényt várt. A Baljós óra szervesen illeszkedik abba az irodalmi kategóriába- hirtelen nem tudok rá jobb kifejezést-amit latin-amerikai mágikus realizmusnak szoktak nevezni az irodalomtudósok.

A kisregény tele van szimbólumokkal. A falu is jelkep,a világ jelképe,az emberiség kicsiben. Az elöljáró is szimbólum,a mindenütt és minden korban jeken levő gonoszt testesíti meg. Az árvíz a megtisztulás,az új élet lehetőségének jelképe. A rejtélyes falragasz pedig az egyénnek olykor felébredő lelkiismeretét szimbolizálja.

Nagyon erősen érezhető a műben az abszurd hatása. A falragaszok,a semmiből előbukkanó cirkusz,a kaméleon szemeiről folytatott beszélgetés-mind-mind abszurd elemek a műben.

Abban a műben,melyet elsősorban haladó olvasóknak ajánlunk- ha ugyan létezik ilyen. A Baljós óra egyáltalán nem könnyű olvasmány. Azoknak való inkább,akik már járatosabbak a könyvek és a szépirodalom világában.

Magvető,2017.Fordította Benczik Vilmos 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása