Choli Daróczi József:Isten homorú arcán

Nagyon keveset tudunk a roma irodalomról. Choli Daróczi József könyve segít feloldani ezt a tudatlanságot,mondhatjuk úgy is:magas színvonalú bevezetést ad a magyarországi cigányság irodalmába,és általában véve:kultúrájába. Gyönyörű verseken át mutatja nekünk az utat Choli Daróczi József Isten homorú arcán című kötete a napos-holdas,mégis titokzatosan sötét egek felé.
Nagyon nehéz magas nívójú verseskötetről minden igényt kielégítő ajánlót írni. Most abból a szempontból vizsgáljuk meg Choli Daróczi József verseit,hogy milyen stílusrétegeket,milyen irodalmi hagyományokat láthatunk bennük megmutatkozni.
Legfontosabb természetesen a roma hagyomány. Indiában felsóhajt a fű cìmű versében a költő egy karaván vándorlását,a vándorlás sorsszerűségét örökíti meg. A kötet egy teljes része a cigány népköltészet legnagyobb darabjait mutatja be a magyar anyanyelvű Olvasónak.
Ugyanilyen hangsúlyos azonban a magyar népķöltészet hatása Choli Daróczi József poétikájára. Felezőnyolcas sorok,virág-szimbolika,ellentétezés,és még számtalan magyar népköltészeti stílusjegy is "tettenérhető" a kötet verseiben.
Ám nem szabad azt hinnünk,hogy az Isten homorú arcán című könyv kötött formájú,kritikailag konform verseket tartalmaz. Egyáltalán nem. A progresszív magyar avantgarde hagyományainak hatása éppen úgy beágyazódott Choli Daróczi József verseibe,mint ahogy ihletforrásnak érezzük Juhász Ferenc legendás,azóta is vitákat kavaró hosszúverseit,vagy éppen a kifejezett kedvenc ek számító Weöres Sándor játékos rímelésű és ritmizálású gyermekverseit.
folyt.köv

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása