Dr. Bíró Sándor: Az önpusztító életmód

Alkoholisták, kábítószeresek, gyógyszerfüggők, szerencsejáték-függők, és mindenki, aki pszichológiailag furcsának és rendellenesnek érzi magát, olvassátok el Dr. Bíró Sándornak Az önpusztító életmód című könyvét! Nagyon logikus magyarázatot ad a különféle függőségekre- Bálint Mihálynak, az egyik legnagyobb magyar pszichiáternek meghatározását és szóalkotását tekinti kiindulópontnak.

Ez a szó pedig a filobata ( az akrobata mintájára). A filobata az a személy, aki szereti a veszélyt. Az újat, a trendit, mindent ki akar próbálni. Legyen az motoros száguldás vagy éppen egy új drog. A filobata személynek nincs veszélyérzete, illetve, ha van is, éppen abban talál élvezetet, hogy legyőzi a félelmét. Támad, és nem reszket. És ennek persze semmi köze sincs a bátorsághoz.

A másik kulcsszó, amit Bíró Sándor a függőségre hajlamos személyekkel kapcsolatban használ, az a nárcisztikus. A nárcisztikus embernek nincs empátiája, szélsőségek között mozog, állandóan bizonyítani kell, hogy kiválóbb, mint a többiek, viszont rendkívül érzékeny, mihelyst bukik az önmagába vetett hite, omlik össze, hogy aztán rövid idő múlva megint a tetőponton érezze magát.

Bíró Sándor kárhoztatja az addiktológia hagyományos intézményrendszerét, inkább az önsegítő csoportokban és az alternatív rehabilitációs intézményekben látja a jövőt. Mindenkinek a környezetében akad függő ember. Lehet, hogy ha kezükbe adják az Önpusztító életmód című könyvet, elindul bennük valami folyamat, ami végül változásra, leszokásra vezet.

 Még jobb lenne azonban, ha az emberek Istenhez fordulnának, mert az Úrnak nagyobbak a lehetőségei, mint a Föld összes pszichiáterének. De ez már egy másik könyv témája lehet.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása