Izsák Lajos:Rendszerváltástól rendszerváltásig.Magyarország története 1944-1990

Izsák Lajos professzor könyvében nem kisebbre vállalkozott, minthogy összefoglalja Magyarország 1944 és 1990.közötti történelmét. A téma hatalmas, a rendszerváltások közötti időszakról hatalmas forrásanyag és történeti irodalom ( jobb-rosszabb minőségben) halmozódott fel. Nehéz 200 oldalban összefoglalni a témát- de Izsák Lajos sikerrel vette az akadályt.
A könyv szakmailag legérdekesebb része kétségtelenül a szovjet megszállást és a koalíciós időket bemutató fejezet. Megtudhatjuk, milyen veszteségeket szenvedett el Magyarország a második világháborúban, hogyan alakult meg az Ideiglenes Nemzetgyűlés, milyen gyakorlat szerint delegáltak képviselőket a pártok, s hogy milyen szerepet játszott hazánk 1945 utáni történetében a SZEB. Portrészerűen megismerkedünk a főbb történelmi alakokkal ( Teleki Géza, Dálnoki Miklós Béla, Vorosilov, Kovács Béla, Nagy Ferenc, az MKP vezető négyesfogata), s alapos leírást olvashatunk a pártok egymás közti vitájáról- különösen az a pont fájó, ami a Kereszténydemokrata Néppárt " elvágásáról" szól. Izsák Lajos nagyon pontosan szól az új Magyarország felépítését szolgáló törvényekről és azok gyakorlati alkalmazásáról ( földosztás, népbíráskodás, államosítás).
A Rákosi-korszakról szólva is megmarad a tudományosság szintjén, kerüli a mostani történeti irodalomban oly jellemző publicisztikai megnyilatkozásokat. Izsák Lajos a történelmet történettudományként, nem pedig publicisztikaként értelmezi. Jó- bár az újabb kutatások anyagát nélkülözi- az 1956-os forradalom- és szabadságharcról szóló fejezet, egyvalamit hiányoltam: a hősök portréját ( ha már Révai Józsefről olvashatunk, miért nem olvashatunk Maléter Pálról?). A Kádár-korszak ismeretésekor sem a fényeket ( kevés), sem az árnyakat ( sok) nem hallgatja el, nagyon okosan mutatja be Magyarország eladósodásának folyamatát. A rendszerváltásról szólva pedig még olyan friss volt az események hulláma, hogy bizonyos alapvető ismeretekn túl nem is várhattunk sokat ettől a könyvtől. DE: az MDF-SZDSZ paktumot végre tárgyilagosan ismerteti, anélkül, hogy állást foglalna valaki mellett.

Nagyon jó összefoglalás ez Magyarország történelmének egyik legviharosabb korszakáról. Rendszerváltástól rendszerváltásig- ez a könyv címe, mi pedig, Olvasók, tűnődhetünk azon, hogy vajon hány rendszerváltást fogunk még megélni...

Kulturtrade, 1997.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása