Herczeg Ferenc:Magdaléna két élete

Herczeg Ferenc, a sokáig elátkozott író, az újonnan elfogadott és sok vitát kiváltó NAT szerint kötelező olvasmány lett. Könyvajánljó portálunk ebből az alkalomból áttekinti a Herczeg-életmű legfontosabb darabjait.
A Magdaléna két élete korát jóval megelőzően modern regény. Egy történet-kétféleképpen megírva, két befejezéssel. Egy idős, gyermektelen hölgynek két ifjú rokona van. Az egyik okos, de nem élelmes, a másik élelmes, de könnyelműségre hajlamos. Gyerekek még mindketten. A hölgy végül az okos, de nem éppen élelmes, kissé stréber Videczky gyereket választja.
A történet egy generációval később folytatódik. Már a Videczky gyerek fia is felnőtt és micsoda különc felnőtt! Otthon üldögél szépen berendezett polgárházában, és a tökéletes gyilkosság elkövetéséről ábrándozik. Nem érdekből szeretne ölni, hanem azért, hogy fölényét bizonyítsa. Ekkor megjelenik háza küszöbén a szomszédban lakó egyedülálló hölgy, bizonyos Csákó Magdaléna. És innen kezdődik a kétféle történet: az első változatban Magdaléna árva, egy elképesztően rosszindulatú nevelőanyával. Ebből a helyzetből egy Paululsz Kamilló nevű ál-báró ( korábbi cirkuszművész és hamiskártyás) szabadítja ki, maga mellé veszi ( később aztán titokban feleségül is veszi), ám ennek a Paulusznak soha nincsen pénze. Magdaléna az elsőszámú pénzkeresi forrása. A történet folytatását nem áruljuk el, de azért sejthető...
A másik történetben Magdaléna nevelőnyja egy igen rendes, konzervatív hölgy, a lány pedig katonatiszthez akar férjhez menni, és erre meg is van minden esélye. Végül Nagy Miklós, aki valahogy nemes lett, elviszi a lányt Temesvárra. Ám Palusz Kamilló ide is utánjön. A történet folytatását most sem árulnánk el.

Ha van könyv, amit érdemes Herczegtől elolvasni, akkor a Magdaléna két élete az. Szellemes, több síkon ( pl. Magdaléna=Magyarország) értelmezhető, nyelvezete 21.századi átlagolvasó számára is  fogható. Jó olvasást, kellemes szórakozást!

Kráter Kiadó, 2014.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása