Max Fritsch:Stiller

Max Fritsch (1911-1991) svájci író regényeiben mindig aktuális társadalmi kérdéseket tárgyalt, olykor kiakasztva ezzel a kulturális és politikai elitet.Talán legismertebb könyve a Stiller, mely egy monumentális identitás-történet. Stiller- Anatol Ludwig Stiller svájci építész- éppen átkelni készül a határon, amikor letartóztatják, mert azt hiszik, ő egy bizonyos Mr. White, Amerikából, aki ellen körözés van érvényben.
A regény ezek után párhuzamos szálakon fut: megismerhetjük Mr. White történetét, miért is körözik őt az USA-ban, illetve megismerhetjük Herr Stillernek, a menő svájci építész történetét. White igazi amerikai vagány, Stiller igazi svájci mintapolgár, legalábbis látszatra. Ez az emberi természet kettőssége: mindannyiunkban ott motoszkál az amcsi vagány, de mindannyian szeretnénk mintapolgárok is lenni. Stiller ( vagy Mr.White?) ügyvédje egy bizonyos Bohnenblust, aki szintén svájci- de az amerikai vonás hiányzik belőle. Egyoldalú, közhelyes, másokat folyton kioktató alak.
Ahogy haladunk előre a szövegben, Fritsch mesterien játszik az Olvasóval:eleinte meg vagyunk arról győződve, hogy a hivatal tévedett, és Stiller valamint Mr. White különböző személy. Aztán, ahogy a történetek alakulnak, egyre kevésbé vagyunk ebben biztosak. Végül, a sztori zárásaként, a bíróság kimondja, hogy a két személy azonos. De az indoklás olyan képtelen, hogy megint felmerül bennünk a kétség: biztos, hogy jól döntött a bíróság?

Max Fritsch: Stiller című könyve az európai irodalom kiemelkedő alkotása. Egyszerre szól az egyén és a nemzet identitáskereséséről. Nem ajánljuk mindenkinek, inkább azoknak, akik már rendelkeznek irodalmi műveltséggel, ismerik a világirodalom nagy alkotásait. Fritsch soha nem lesz kötelező olvasmány a középiskolákban. Ettől azonban még remekmű. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása