Kalo Jenő-Paulinyi Tamás-Popper Péter:Vezetnek vagy megvezetnek? Mesterek, tanítók, lelki vezetők ma

A 21.században megnőtt az emberek spirituális igénye, mivel a materiális kultúrából nem kapnak választ arra a kérdésre, mi a boldogság, mi a jelentősége életnek és halálnak, hol van a világban az én igazi helyem- egyáltalán, melyik az igazi világ. Éppen ezért nagyon sok mester, tanító és tévtanító, ezoterikus lelki vezető bukkan fel a médiában, akik ál-igazságokkal fertőzik a szellemet és a lelket. Kalo Jenő,Paulinyi Tamás és Popper Péter arra vállalkozott, hogy Vezetnek vagy megvezetnek? című könyvükben ( mely valójában négy előadás) kifejtik véleményüket erről a témáról.
Megtudhatjuk, hogy egyáltalán nem biztos, hogy egy tanító szentéletű.Attól lesz hiteles egy "guru" ( van, aki pozitív, van, aki negatív értelemben használja ezt a szót), hogy az általa képviselt tanrendszert és eszméket korrektül továbbadja.
De mitől válik egy tanító hiteltelenné?Popper Péter szerint attól, hogy kizárólagosságot követel, az egyetlen igazság jogát magának privilegizálja. Attól, hogy túlzottan magához láncolja tanítványát, érzelmi függőséget alakít ki. Attól, hogy folyton más tanrendszerekkel való vitával tölti az időt, ahelyett, hogy saját nézeteit hirdetné. Attól, hogy kiszakítja az embert saját kultúrájából- ezért nem helyes például a keleti kultuszok túlzott erőltetése.

Szerzők közül Popper Péter az, aki felteszi a kérdést: szükség van-e egyáltalán szellemi vezetőkre? Nagyon bátor kérdésfeltevés. Popper Péter válasza az, hogy manapság már olyan fejlett a kultúra, olyan szinten elérhető mindenki számára minden tanítás, hogy felnőtt lelkű személyiségnek ( felnőtt alatt a neves pszichiáter a belátó, empatikus, konfliktusait jól kezelő embert érti) szellemi vezetőre már nincs szüksége, hiszen közvetlenül is kapcsolatba léphet Istennel, vagy egyéb spirituális erővel. Nem kell közvetítő, nem kell guru, pap, semmi ilyesmi. Szociális értelemben viszont szükség van vezetőkre ( politikusokra, tanárokra).

Recenzensnek személy szerint nagyon tetszett a könyv. Mindhárom Szerző-Előadó nagyon nyílt, modern. Felnőttnek nézik az Olvasót. Öröm. Ajánljuk ezt a könyvet minden kereső, hívő és nem hívő embernek. Hogy könnyebb legyen elválasztani a búzát a konkolytól.

Affarone Kft, 2007.A Kiadó webhelyére kattintva az alábbi oldalra jutunk:nyitottakademia.hu

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása