Ocean Vuong:Röpke pillanat csak földi ragyogásunk

A 31 éves, Vietnamban született, de amerikai egyetemeken tanuló Ocean Vuong a kortárs szépirodalom egyik legnagyszerűbb könyvét alkotta meg. A Röpke pillanat csak földi ragyogásunk című mű központi kérdése: a huszadik század történelmi- és ezzel együtt járó, gazdasági-társadalmi- emberi- etikai drámái hogyan nyúlnak át a 21. századba, jelentenek-e megpróbáltatást a fiak, az utódok nemzedéke számára.
Vuong válasza az, hogy igen. Nem múlt el nyomtalanul a vietnami- amerikai háború, a bombák füttye, az elpusztított város ott kísért a szereplők álmában. A hatvanas évek családellenes politikája pedig máig érezteti hatását, csakúgy, mint az egzisztencialista filozófia keresztényellenes, romboló hatása.
A könyvben olvasható fiktív leveleket Kiskutya, az Amerikában élő vietnami fiú írja, de igazából bármelyik mai huszon-harmincéves írhatná. Valami furcsa elhagyatottság van ebben a generációban, a jóléti társadalom egyik paradoxonját testesítik meg ők. Kamaszkorukban kikövetelték, hadd lehessenek saját világukban, fiatal felnőttként pedig szüleiknek szegezik a kérdést: miért nem voltatok erőteljesebbek, miért hagytátok, hogy úgy éljük az életünket, ahogy akarjuk? Miért nem magyaráztátok el világosan, miért is bombázzák a várost, miért hagytátok, hogy csak a rémületet lássuk az arcotokon?
Érdemes A röpke pillanat című könyvet először generációs regényként olvasni, mert akkor tárulnak fel a mélyebb áramlatok, nyernek értelmet a sokszor különös, kicsit keleties metaforák.
Minden olvasni szerető felnőtt embernek ajánljuk. 

Ocean Voung: Röpke pillanat csak földi ragyogásunk című könyvét Magyarországon kiadja az Európa Könyvkiadó

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása