Glatz Ferenc:Konzervatív reform. Klebelsberg, Domanovszky,Szekfű, Hóman, Hajnal

Glatz Ferenc történetírói tevékenysége során, még a rendszerváltás előtt foglalkozni kezdett az általa csak " csapat"-nak nevezett konzervatív reformerek ( Klebelsberg,Domanovszky, Szekfű, Hóman, Hajnal) tevékenységével. A Konzervatív reform című könyv Burucs Kornélia nagyszerű, példamutató szerkesztésében újraközli azokat az írásokat, melyek akkoriban és azóta Glatz Ferenc tollából az öt nagyról- és persze korukról, életüknek idő- és térbeli közegéről, megjelentek.
A vaskos tanulmánykötetet persze nehéz végigolvasni, de két dolgot már az első sort megelőzően érdemes leszögezni:
1. Ez itt nem átpolitizált tucat-történetírás. Glatz Ferenc soha nem kereste valamely politikai erő kegyeit, historikusként mindig független maradt. Hóman Bálint tevékenységének értékelésekor is látszik ez: Glatz Ferenc szerint Hóman ( bár sokat szenvedett a második világháború után), szélsőjobboldali politikai tevékenységével alaposan hozzájárult Magyarország tönkretételéhez.
2. Minden tanulmány tárgyilagos, elgondolkodtató, de ugyanakkor olvasmányos is. Ne feledjük: Glatz Ferenc és az általa gründolt História folyóirat volt az első, amely levetette a marxista történettudomány bikkfanyelvét, és minden okos ember számára érthető stílusban közölte gondolatait.
Mindezek ismeretében: lehet kezdeni olvasni. Tanulságos lesz, ígérjük. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása