Engel Pál:Szent István birodalma

A Szent István birodalma kitűnő könyv Magyarország középkori történelméről, eredetileg angol Olvasóknak, onnan lett átfordítva magyarra. Megismerhetjük a magyar honfoglalás problémáit, a kalandozó hadjáratok jellegét, mindazokat a gazdasági-politikai folyamatokat, melyek elvezettek a félnomád magyarság letelepedéséig.
Engel Pál részletesen elemzi Szent István uralkodását, nyomon követi a 10-11. századi magyar történelmet, elsősorban politikatörténeti szempontból, de a gazdadás. és társadalomtörténeti szempontokat sem mellőzve. Visszautazunk Szent László és Könyves Kálmán korába, ott lehetünk a Bizáncból hazatért III. Béla udvarában, szinte magunk előtt látjuk a tatárok ( valójában mongolok) ellen kétségebeesetten védekező IV. Bélát, majd sajnálkozunk a 13.század végének eseményein, a szétdaraboltságon, a kiskirályok egyre növekvő, majd a központi uralkodói hatalmat teljesen szétromboló hatalmán.

Károly Róbert és Nagy Lajos: lenyűgöző országépítések, új adórendszer, Európában vezető szerepre jutó magyar forint, de mindenekelőtt: béke itthon. A városi polgár ( új jelenség) nyugodtan kimehet az utcára. A mezővárosi lakos polgárnak tekinti magát. Nagy Lajos pedig nem egy militáns őrült, hanem egy komoly reálpolitikát folytató uralkodó.
Aztán Hunyadi Mátyás halála után, ahogy a nemzetközi konstelláció átalakul, úgy Magyarország geopolitikai helyzete is egyre nehezebbé válik, és Ulászló majd II. Lajos alatt Szent István birodalma széthullik.
Engel Pál tudományos igényességgel, mégis, közérthető nyelvezettel megírt könyve minden magyar ember könyvespolcán ott kellene, hogy legyen. Ez a Magyar Történelem. Egy kor, amikor Magyarország még igazi birodalom volt. Nemcsak Szent Istváné, hanem mindenkié.

História-MTA Történettudományi Intézet, Budapest, 2001.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Gyürk Sarolta:A kút. Meghökkentő történetek, kriminovellák