Samuel P.Huntington:A civilizációk összecsapása és a világrend kialakulása

Emlékeznek még a Fukuyama-Huntington vitára? Fukuyama, a liberális szellemű történészprofesszor azt állította, hogy a liberális demokráciák győzelmével vége a Történelemnek. Huntington ezt megcáfolta, mondván, hogy éppen ellenkezőleg: most kezdődik igazán a nagybetűs Történelem, mikor is a civilizációk csapnak össze egymással.
Ez a vite jó húsz éve robbant ki. Huntington könyvének (A civilizációk összecsapása és a világrend átalakulása. Európa Könyvkiadó, Budapest, 2014.) elolvasása után ki kell jelentenünk: Huntington győzött.
Szerző kilenc civilizációt különböztet meg:
- Nyugati
- Iszlám
- Kínai
- Japán
- Ortodox
- Hindu
- Buddhista
- Afrikai
-Latin-amerikai
S mint azt a könyv élesen bizonyítja, ezek a civilizációk küzdenek egymással. Manapaság nem a nemzetállamhoz tartozás a fontos, hanem a kulturális-vallási identitás. Ezen identitások pedig igen kevéssé toleránsak más identitások iránt- kivéve a Nyugatot.
Az iszlám küzd a Nyugat ellen, Kína küzd az ortodox és a nyugati ellen, a hinduk küzdenek a muszlimok és a buddhisták ellen, Latin-Amerika egyszerre küzd a Nyugat ellen és keresi annak kegyeit. Ez a küzdelem mára olykor véres formát öltött, máskor pedig megmaradt a szavak, illetve a demográfiai küzdelem szintjén.
Egyszóval, Hölgyeim és Uraim, nem ért véget a Történelem. Sőt, most jelenthetjük ki igazán: történelmi időket élünk. Mindenkinek ajánljuk Huntington könyvét. Fontos. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása