Clara Royer:Kertész Imre élete és halálai

Elöljáróban annyit jegyeznék meg: sok nagy ember örülne, ha ilyen magas színvonalú életrajzot írt volna róla valaki. A Magvető Kiadó jóvoltából megismerkedhetünk Kertész Imre mindmáig legjobb életrajzával.
Kertész Imre Nobel-díjat kapott. Anno ez a hír az egész magyar irodalmi életet megmozgatta.
Aztán a közélet is megmozdult. Olyan primitív megnyilvánulások hangzottak el Kertész Imrével kapcsolatban, hogy az ember csak pirult. Ennyire nem tudjuk megbecsülni első irodalmi Nobel-díjasunkat, a Sorstalanság és más remekművek Szerzőjét?

Azt gondolom, mára a jogtalan indulatok lecsillapodtak. Éppen ezért ajánlom mindenkinek- és tényleg mindenkinek- Clara Royer: Kertész Imre élete és halálai című könyvét. A mű rendhagyó életrajz: dokumentarista, személyes emlékeken alapuló, esszészerű  bemutatása egy ember szellemi-lelki és természetesen alkotói fejlődésének. Szó esik a könyvben arról, hogyan lett Kertész Imréből író, miért írt zenés vígjátékokat, hogyan keletkeztek az első regények és miért lett üzleti kudarc a kiadásuk. Megtudjuk, kik voltak Kertész szellemi mesterei, hogyan viszonyult Jorge Semprun könyvéhez, hogyan lett Kertész Imréből Nietzsche-fordító, mi volt a véleménye az általa fordított Irodaregényről.

De a legfontosabb: Clara Royer részletesen elemzi Kertész Imrének a holocausthoz való viszonyát. Teszi ezt széles empátiával, okosan, megértően. Az Olvasó pedig képet kap arról, hogy miért nem írhatott Kertész másról, csak erről, a világtörténelmi szégyenről.
Nagyon jó lenne, ha a középiskolákban a Sorstalanság mellé a Kertész Imre élete és halálai lenne a " magyarázó irodalom". Olyan tiszta, világos, számtalan félreértést tisztáz. Emlékszünk, annak idején heves sajtóviták és oda-vissza üzengetések zajlottak a Sorstalanságról, illetve Kertésznek a német irodalmi életbe történő betagolódásáról. Itt az idő, hogy bölcsen, tudományosan és emberien vizsgáljuk ezeket a témákat. Clara Royer könyve ehhez remek kiindulás.

Magvető, Budapest,2019.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása