Freud:Pszichoanalízis

A meglehetősen szerény kiállítású ( legalább nem kerül sokba), de annál gazdagabb tartalmú könyv egy rövid bevezető tanulmányt( Simó Sándor) és egy szöveggyűjteményt tartalmaz Sigmund Freud munkásságáról, leginkább természetesen a pszichoanalízisről. Azoknak ajánljuk ezt a könyvet, akik most ismerkednek Freud tanaival.
Honnan is indult Freud? A neurológia területéről. Észrevette, hogy egyes pszichikai problémák nem vezethetők vissza az agy fiziológiai eltéréseire. Akkor hát hol a magyarázat? A lélekben. Így lett Freud orvosból lélekgyógyász, kollégái eleinte kiátkozták, aztán pedig elfogadták. Ahogy az már a zsenikkel lenni szokott. De Nobel-díjat azért nem kapott...
Ha lapozunk a 156. oldalra, ott megtaláljuk Freud személyiségképének rövid összefoglalását. Az emberi psziché három részből áll: ős-én, én, felettes én. Az ős-én fogalmát Freud- saját elmondása szerint- a nagy filozófustól, Nietzschétől vette át. Az  ős-énre nem érvényesek a logika szabályai. Az én a kontrollált része a személyiségnek, a felettes énről pedig mi magunk sem tudunk, merthogy norma, tanult elem a viselkedésünkben.

Kriterion, Bukarest, 1977. A Kiadó weboldalán ezt a könyvet már nem találtam.

A maga korában Freudnak óriási jelentősége volt az embertudományok fejlődése terén. Ma, a 21. század " agyontudományosított" világában már látjuk az elmélet hiányosságait is. Túlzottan középpontba helyezi a szexualitást, túl nagy jelentőséget tulajdonít tudattalan megnyilvánulásoknak, és nem foglalkozik az ember szellemével. Az ember három részből áll: test- lélek-szellem. A szellem alapvetően a hit birodalma. Freud nem hitt, neki üres volt az ég.
Érdeme viszont, hogy felismerte: léteznek tisztán lelki eredetű pszichikai zavarok. Korábban az emberek ezt egyszerűen nem hitték el. A pszichoanalízis pedig egész nemzedéknyi pszichológus munkásságának lett kiindulópontja. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása