Barta János:Arany János és kortársai II.

Barta János a magyar irodalomtudomány kiemelkedő alakja volt,hatása máig eleven a hazai irodalomértésben.Arany János és kortársai című szerkesztett,posztumusz tanulmánykötetében a magyar irodalom 19.századi óriásaival foglalkozik.
Madách Tragédiáját elemezve arra keresi a választ,milyen is tulajdonképpen az ádámi, az évai és a luciferi lét. Luciferről szólva megállapítja,hogy az ő alakja egyértelműen túlmutat a népi ördögfigurán. Lucifer a tagadás,a gonoszság, a hiány.Ádám nem találja az egyensúlyt a pozitív és a metafizikai tudás között.Éva pedig, a bűn ellenére,nem érzi úgy,hogy Istennel való kapcsolata megszakadt volna.
Kemény Zsigmond szépírói jelentőségét sokan mind a mai napig alábecsülik. Barta János bemutatja Keményt,mint tragikus nőalakok megformálóját, s mint eredeti nyelvteremtő zsenit,aki a Királyhágón túli magyar nyelvre alapozva tudott irodalmat teremteni.
Miért él Jókai? Mit mond a modern kor embere számára? Ezt a kérdést sokan feltették már,Barta János izgalmas,sokak számára meglepő választ ad nekünk.
Aki Széchenyi István gróf életművével bármilyen szinten is foglalkozik,feltétlenül olvassa el Barta János róla szóló tanulmányát!A naplóíró Széchenyit ismerhetjük meg belőle,legfőképpen azt,hogy miért is vezetett naplót a legnagyobb magyar. Azért-derül ki a tanulmányból- mert Széchenyi számára a naplóírás a biblia értelemben vett tökéletesedést jelentette. A gróf így gyónt,írásban, mert volt,hogy szóban nem tudott.
Manapság nem divat az irodalomtudományban írók,költők pszichológiai jellemrajzát vázolni.Barta János idejében ez még nem volt kínos,s milyen jó,hogy így volt! A könyv fénypontja ugyanis a Vajda Jánosról szóló tanulmány. Vajda költészete szwrvesen összefügg patologikus zsenitudatával,ez pedig összefügg Vajda lelkileg fogyatékos lényével. A költő nem volt képes érzelmeket kifejezni. Gina iránti vonzalma is főképp testi vonzalom volt.
Barta János:Arany János és kortársai című könyvének II.kötetét elsősorban tanároknak és egyetemi hallgatóknak ajánljuk.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása