Greg Iles:A bűn arca

 Greg Iles (1960- ) jól ismert nemzetközi bestseller-író. Bünügyi műfajba tartozó könyvei kalandosak, fordulatosak, s nem áll távol tőlük egy kis misztikum. Mindig van egy végső, utolsó csavar a történetekben. Túl a történeten, minden könyvében akad némi társadalomkritika is, Natchez nevű városról és környékéről. 
Az alábbi könyvajánlóban- szokás szerint- rövid spoilerrel próbálom felkelteni az érdeklődést a könyv iránt. 

A történet kitalált, valamikor a 21.század elején játszódik, az USA-ban.Alex Morse FBI- ügynök a szervezet egyik legjobb túsztárgyalója, már számtalan ügyet megoldott remek tárgyalókészségével. Ez az év ugyanakkor nem az őéve. Meghal édesapja, és Alex ezt a gyászt nehezen tudja feldolgozni. Nem megy szabadságra, inkább fokozza a tempót, azt gondolja, a munka oldja fel majd a gyász traumáját. 
Szinte törvényszerű, hogy rendkívül stresszes munkájában egy napon hibát vét. Egy bankrablásnál- melyről az FBI területileg illetékes vezetői nem tudják eldönteni, egyszerű rablásról van-e szó, vagy terrotámadásról- túlságosan hosszan és eredménytelenül tárgyal a túszejtőve, ráadásul nem egyeztet a kommandósokkal, akik véletlenül őt sebesítik meg, ráadásul egy ügynök, aki szerelmes Alexbe, nem tartja be a protokollt, ennek következtében meghal. Az elbaltázott akció sikertelenségét alex nyakába varrják- pedig nem ő az egyedüli felelős- és elküldik tanítani. Amihez, finoman szólva- sincs túl sok kedve. 
Egyik nap tragédia történik. Alex nővére, Grace, összeesik az utcán. Az orvosok szerint vérömleny keletkezett az agyában,agyvérzést kap, kómába kerül. Miközben haldoklik, jelzi a nővérnek, hogy szeretne kettesben maradni Alexszel. Elképesztő dolgokat kér tőle. Azt állítja, Bill megmérgezi fiuk, Jason lelkét, és hogy őt is Bill ölte meg. Arra kéri Alexet, tartsa távol Billtől Jasont. Alex először nem tud mit kezdeni az információval. 
Aztán viszont kibújik belőle az FBI-ügynök, és aprólékos nyomozásba kezd. Kideríti: a közelmúltban több olyan ember is meghalt az államban, akik egy bizonyos válóperes ügyvéd, Andrew Risk ügyfelei voltak. Mindannyian a felső középosztályhoz, értelmiséghez tartoztak. A legkülönbözőbb halálokok szerepletek az orvosi jelentésekben:agyérgörcs, rák, stb. Alex felfigyel egy orvosra, akinek a felesége szintén felkereste Rusk ügyvédet. Az ügynök figyelmezteti az orvost, hogy veszélyben lehet az élete. Továbbá zakmai segítséget kér tőle az ügyben:lehet-e egy embernél szándékosan rákos betegséget előidézni? Kiderül, hogy elvileg igen, de ezt az áldozat mindenképpen észreveszi.
Chris- így hívják a fiatal, tehetséges orvost- eleinte hallani sem akar a dologról, szerinte az ő házasságukban minden rendben, felesége, Thora, nem akar válni. De amikor jobban átgondolja, rájön, hogy valami mégsincs rendben. Az asszony az utóbbi időben hűvösebben, elutasítóbban viselkedik vele, mint korábban. Vajon van valaki más?- fordul meg Chris fejében is. Végül úgy dönt, jobb, ha pár hétig bizalmatlan, és eloszlanak a kételyei.
Az Olvasó pedig szomorúan értesl arról, hogy Rusk ügyvéd kapcsolatban áll a meglehetősen bizarr gondolkodású sorozatgyilkosssál, aki Glükóznak nevezi magát...Spoiler vége.

Reader's Digest könyvek, 2008. Fordította Komáromy Rudolf. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása