Stewart Brand:Amíg világ a világ

 A könyv alcíme:Idő és felelősség- a Hosszú Most órája
Stewart Brand kitűnő könyve arra próbálja rábeszélni a Tisztelt Olvasókat, hogy gondolkodjon felelősen, a jövő nemzedékek érdekeit is szem előtt tartva. Az Amíg világ a világ voltaképpen az időről mint olyanról szól, pontosabban arról: hogyan is szemlélehetjük mi, 21.századi emberek az időt. Az alábbi könyvajánlóban nem spoilert szeretnék írni erről a tudományos-ismeretterjesztő bestsellerről, inkább egy-két gondolattal szeretném gazdagítani a mű értelmezését. Ezen gondolatok természetesen csak vélemények, melyekkel lehet vitázni. Mint ahogy magával a könyvvel is.

1. A kétféle idő. Az ókori görögök kétféle időt különböztettek meg. A Kairosz volt a pillanatnyi, tűnékeny idő, emberéletnyi idő, valamilyen terv megvalósításának ideje. A kronosz volt az örök idő, az isteni idő, mely kedélyes nagyvonalúsággal tekintett mindenre, ami födi, anyagi, halandó. Ez a kétféle idő érvényesült az ókori görög és római időszemléletben. Csakhogy voltak más kultúrák, más idők is. A héberek örökkévalósága, tkp. a mennyország, kívül van az időn, ott nincs földi értelemen vett idő.
A 18.századi ipari fejlődés óta kialakult a nyugati civilizációban egy újfajta idő, mégpedig a középtávú idő. Előre tudunk látni egy évet ( pl. tudjuk, vagy legalábbis sejtjük, hogy befejeződi az azévi labdarúgó-bajnokság), négy évet ( amikor tizenéves diákként elkezdjük a gimnáziumot, reménykedünk abban, hogy négy év múlva érettségi bizonyítványt tarthatunk a kezünkben, de ugyanez igaz az egyetemi diplomára is, amelyet legtöbbünk öt vagy hat év alatt szerzett), de demokratikus társadalomban vannak ún. politikai ciklusok is stb.Az emberi társadalom megtanult középtávra tervezni, ezzel egyúttal azt is elismerve, hogy ennél hosszabb távra- pl. tíz évre- már nm tud terveket kovácsolni.

2. A Tízezer Éves Könyvtárról:csak múzeumként tudnám elképzelni. Jómagam a következő tárgyakat helyezném el:
- kenyérpirító
- mikrohullámú sütő
-porszívó
- személyi számítógép monitorral
- hitelkártya
- a kor divatos ruhadarabjaiból néhány
- különböző gyorsételek
- magvak, hajtások
- sporteszközök: futball-labda, hokiütő
- és végül pár ezer könyv, a 20-21.század bestsellerei közül.
Ez már elégséges kiindulási alap lenne a 24. vagy a 300. század történészeinek. ( Ha akkor lesz még történelem).

3. Az emberi történelemnek most vagyunk a felénél ( nagyjából, persze). Meggyőző volt Brand azonérve, miszerint a civilizáció mérföldköve a nagy év, azaz a 25 786 földi esztendőt magában foglaló periódus, melynek során a Sarkcsillag pólusa egyet fordul. Az emberi civilizáció is kb. 25-28 000 éves..

4. A Kahn- féle kérdésre adott válasz. Ha az ember tudja, hogy a világ romlik, akkor a korábbinál jobban vagyrosszabbul fog " viselkedni"? A változásokat megfékezni akarja vagy úszik az árral? A 21.századi ember esetében ez eddig inkább a második opció felé tendál.

Ajánljuk ezt a kitűnő tudományos könyvet minden társadalomtudósnak,fizikusnak csillagásznak,matematikusnak, szóval: mindenkinek, akitől nem idegen a tudományos megközelítés.

Vince Kiadó, 2001. Fordította Kertész Balázs

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása