Ed McBain:A gyilkos ék

 Két bűnügy történet egyben, igazi különlegessége a műfajnak. Dupla izgalom, és sok csavar. Ed McBain osztályonfelüli kalandokkal szórakoztatja az Olvasót. Ahogy azt már megszokhatták, e rövid könyvajánlóban egy rövid spoilerrel teremtünk kedvet az olvasáshoz, az izgalmakhoz és a megdöbbentő megoldás feletti hüledezéshez. Eleven, élettel teli az egész regény, hús-vér alakoknak is gondolhatjuk a nagyszerű krimi szereplőit. Pedig kitalált személyek. 

A fiktív történet színhelye NewYork , valamikor a huszadik század vége felé, de akár napjainkban is játszódhatna. Fiatal nő állít be a rendőrkapitányságra, Carella nyomozót keresi. A detektív nincs bent, éppen egy gyilkossági üy helyszínén tartózkodik. A nő- Virginia a neve, mint kiderül- előhúz egy pisztlyt, majd közli, hogy a táskájában robbanószer van. Kijelenti, meg akarja ölni Carellát. Azt is megmondja, miért:Virginia férjét, Franket, aki wgy benzinkúti rablás során lelőtt egy embert, Carella juttatta börtönbe. Frank nehezen bírta a benti körülményeket, a bűzt, a rossz ételeket, a hol tűző forróságot, hol zimankós hideget, és tüdőgyulladást kapott. Előző nap hunyt el. Virginia úgy döntött, elégtételt vesz szerelméért. Próbálják megbékíteni, de a hölgy annál dühösebb lesz. A pisztolyt a táskára szegezi, hogy a másodperc törtrésze alatt tragédiát okozhasson. A nyomozók nem mernek közelyteni hozzá. Lehet, hogy csak blöfföl, de mi van akkor, ha valóban igazi a táskájában tartott szer? Próbálkoznak különböző trükkökkel, Meyer Meyer például kihajít egy papírt az utcára, de ez sem hozza meg a kívánt eredményt, sőt, még inkább agresszívvá teszi a nőt. És mindannyiuk felett ott lebeg a kérdés: mi lesz, ha visszajön Carella? 

Az egyik nyomozó gyilkosság gyanújával behoz egy nemrégiben a városba érkezett, meglehetősen csinos, Puerto Riccó-i származású hölgyet, aki elmondása szerint varrónőként dolgozik, a rendőrök tudják, hogy nem. Meggyilkolta ugyanis az egyik bűnözőbanda vezérét, ezért vérdíjat tűztek ki a fejére. Angelika nem igazán érti, hogy egyáltalán nem tenne most jót neki, ha kiengednék az utcára. Virginia próbálja szövetségesként kezelni a lányt, azonban teljesen más a helyzetük, a lány csak saját szabadulására gondol. Végül a lány is fogoly lesz, akár a többi rendőr.

Carella ezalatt egy öngyilkosságnak látszó ügyben helyszínel. A város egyik leggazdagabb dollármilliomosa felakasztotta magát egy belülről bezárt szobában. Carella érzi, hogy valami nem stimmel a dologban. Megvizsgálja az ilyekor szokásos tereptárgyakat: megnézi, nem feszítették-e fel a zárat, nem húztak-e madzagot át a kulcslyukon, nem hatolt-e valaki be az ablakon. Az elhunytnak három fia van, minhárom hatalmas termetű, 1m 90 feletti és nagyon izmos. Tehát elvileg bárki tehette. Sőt, mivel a nem éppen erkölcsös életvitwelt folytató áldozat még saját menyét, Christine-t is zaklatta, a nőnek is volt indítéka. 
Igen ám, de ott a legfontosabb, az ögyilkosságot igazoló bűnjel:a bezárt szoba. Oda hogyan ment be bárki is?Carella sokat tűnődik ezen, még azt a kérdést is felteszi magának: Agatha Christie nagy Poirot-ja most hogyan gondolkodna? Aztán, mint kiderül, nem kell senkit megidézni. Carella már hazafelé tart, mikor eszébe jut a megoldás. 

Ajánljuk ezt a könyvet a krimi minden kedvelőjének. Feszült, izgalmas, cselekményes történet, igencsak meglepő fordulatokkal. 

Pannon Könyvkiadó, 1993.Fordította Herczeg Vera 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása