Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

 A 2023-ban elhunyt Cormac McCarthy ( többek között Pulitzer-díjas, Faulkner-díjas, Nemzeti Könyvdíjas) amerikai írót a kortárs próza megújítójaként tartja számon az irodalomkritika. 2022-ben egy kötetben jelent meg két, összefüggő, de külön-külön is olvasható regénye, Az utas, illetve a Stella Maris. a magyar kiadás is egy kötetben hozza a két művet, éppen ezért ebben a könyvajánló blogban mi is így teszünk- még egyszer hangsúlyozva, hogy különö-külön is érthető és élvezhető a két regény. 
A szokásostól eltérően- mivel nagy író nagy műveiről van szó- nem egyszerűen spoilert közlünk Cormac McCarthy két művéről, hanem arra keressük a választ: miben is újította meg a kitűnő Szerző a modern szépprózát?
1. A hagyományos, 19.században kialakult ( kedves tanárom kedvenc szavával:balzaci) regényben elkülönül a cselekvés és a párbeszéd. Tipográfiailag is, értelmezéstanilag is. Az utas című regényben számtalan olyan példát találunk, ahol cselekvés és beszéd szinte egybefolyik- merthogy a fizikai cselekvés, például egy nevetés, vagy az, hogy valaki feláll a székről, éppolyan cselekvés, mint az, hogy valaki beszél. A 21.században a nyelv, a szavak általunk megfogalmazott vagy intuitív módon érzékelt értelme éppolyan fontos, mint a mások által látható, fizikailag is leírható cselekvés. 
2. Ebből következik, hogy korunk embere saját nyelvi univerzumot teremt,amellyel minden létező rendszerből ki akar lépni, saját világot szeretne létrehozni. Különösen a Stella Maris matematikusnője jó példa erre. Itt csak az a kérdés, hogy ezek az önállóan létrehozott, saját nyelvi univerzumon- ebből következő módon:értékrenden- alapuló világképek 
- mennyire koherensek ( ha nem azok, akkor az illető személy könnyen az elmegyógyintézetben végezheti)
- hogyan viszonyulnak más emberek saját univerzumához.
A matematikusnő a pszichiátrián már annyira saját világában él, annyira valóságosnak fogadja el hallucinációit ( a végtagok nélküli, uszonnyal rendelkező Kölyök karaktere feledhetetlen), hogy az már ennek a világnak sok. Ugyanakkor számtalan esetben kiderül: éppen a beteg látja jól a világot akkor, amikor felülemelkedik a konvenciókon. 
3. Az emberiség történetének korábbi évszázadait az jellemezte, hogy az egyén adott társadalmi keretek között élt ( volt kénytelen létezni). Ezeket a társadalmi kereteket valamilyen ideológia határozta meg, mintegy gyakorlati leképeződései voltak valamilyen tételes ( olykor dogmatikus) gazdasági-társadalmi -politikai rendszernek. Aki ebből a struktúrából valahogyan kilógott, azt nevezték deviánsnak, ellenségnek, stb. 
Cormac McCarthy szerint ez a világ megváltozott. Nincs kézzelfogható, tételesen körülírható rendszer. Események vannak, meghatározzák az egyén életét. Az egyén ezáltal nem tudja, milyen szabályok között él- egyáltalán: ki fogalmazza meg a szabályokat, kinek van erre joga. Az utas című regény hőse, western, egy magáncégnél búvárkodik, elsüllyedt járműveket próbálnak megmenteni.Egy ízben egy tengerben elsüllyedt magánrepülőgéphez hívják ki. Segítségre már nincs remény, minden utas meghalt. Csakhogy az utaslista szerint kilenc utasnak kellene lenni a gépen, Western és társa csak nyolcat talál. Ettől kezdve megkezdődik a " kapitány" kálváriája: titokzatos, öltönyös idegenek nyomoznak utána, felkeresik ismerőseit, zárolják a bankszámláját. Valami titokzatos, átlagember számára hozzáférhetetlen hatalom útját állja az egyén élettörekvéseinek. Ennek a konfliktusnak pedig- hogy mi a vége, azt ebben az ajánlóban nem írnám le. 

Kinek ajánljuk Cormac McCarthy: Az utas/ Stella Maris című könyvét? Mindenképpen azoknak, akik szeretik és ismerik a kortárs irodalmat. Nagyon magas színvonalú, nem minden szöveghely esetében könnyen értelmezhető mű. Ugyanakkor, ha az ember elmélyülten olvassa, Cormac McCarthy maradandó irodalmi élményekkel ajándékozza meg Olvasóit. 

Jelenkor Kiadó,2023.fordította Greskovits Endre

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása