James Patterson-J.D.Barker:A madártollas gyilkosságok

 Minden kornak megvoltak a maga Bestseller-krimijei. Olyan címekre gondolok, mint a Gyilkosság az Orient Expresszen, vagy a Ragyogás, de felsorolhatnák még legalább tíz könyvet. Ezek a művek fordulatos cselekményvezetésükkel, és remek milliőábrázolásukkal telibe találták a korabeli közönség ízlésvilágát, és mára klasszikussá váltak.
James Patterson és J.D. Barker A madártollas gyilkosságok című könyve hasonlóképpen útjelző bestseller, a 21.századi krimi talán legjobb alkotása. Az egész cselekmény, a karakterek jól kifejezik azt a kort, amelyben élünk. 
Az alábbi könyvajánlóban egy rövid spoilert közölnék erről a meglehetősen bonyolult cselekményű műről. hogy rábeszéljem a Kedves Látogatót az olvasásra.Patterson és Barker könyve, túl azon, hogy izgalmas krimi, igazi kultuszkönyv, valamiféle lenyomata annak a nem túl vidám kornak, amelyben élünk. 

Jöjjön tehát a spoiler! A fiktív történet a 2010-es évek végén játszódik, színhelye pedig jóformán az egész USA. Michael kamionsofőr, naponta járja ezt a hatalmas országot. Pontos, precíz embernek ismerik. Egy fuvar után nincs kedve hazamenni, beül egy moziba, de olyan fáradt, hogy majdnem elalszik. Az alsó szomszédja- Michael társasházban lakik- folyton hívogatja, hogy folyik a víz fentről. Michael hazamegy, és megdöbbenve látja, hogy a kád valóban tele vízzel, ráadásul valaki egy törölközőt dugott a lefolyóba, a kád mélyén pedig ott fekszik egy fiatal lány holtteste. Dobbs nyomozó és csapata kezdi meg az ügyben a vizsgálatot, és nagyon gyanús nekik Michael, valami nem stimmel a sztorijával. Michael azt állítja, nem ismeri a lányt, soha nem is látta. Alyssa- így hívják a halott lányt- éppen eltűnt személyként kezeltetik, és egy másik csapat épppen a lány lakásán kutat nyomok után. Michael megdöbbenésére a lány lakásában több olyan fényképet is találnak, ahol ő és Alyssa közössen kirándulnak, szexelnek, stb. A nyomozók felállítják a verziójukat: Michael és alyssa együtt jártak, a férfi valamiért berágott a lányra, és dühében megfojtotta. 
Már éppen kezdődne a kihallgatás, amikor betoppan egy jól szituált, láthatóan menőnek számító ügyvéd. Megnyugtatja Michaelt: ne aggódjon, s főképpen ne mondjon semmit a rendőröknek, a bizonyítékok csak közvetettek. Amikor aztán az őrmester belép a kihallgatószobába, az ügyvéd valami nagyon szokatlan dolgot művel ( hogy mit, azt nem áruljuk el ebben a spoilerben). A lényeg az, hogy Michael végül menekülni kényszerül, s ebben húga, Megan segít neki, aki egyáltalán nincs meggyőződve bátyja ártatlanságáról, de azért a testvéri viszony nevében segít. A szálak a messzi gyermekkorba vezetnek. 
Michael és Megan örökbefogadott gyermekként nőttek fel. Egy szakmailag híres, anyagilag dúsgazdag, emberileg azonban gonosz pszichológuspár nevelte fel őket. Rendszeresen bezárták őket egy sötét szobába, ahol is mindenféle kísérletet végeztek a két rémült gyereken. Arra voltak kíváncsiak, létre lehet-e hozni mesterségesen a skizofrén állapotot, azaz azt, hogy egy embernek több személyisége is legyen. A rendkívül kegyetlen kísérletek következtében mind Michael, mind Megan személyisége torzult. 
A nyomozást időközben átveszi a FBI. a rendkívül okos. képzett és gyakorlatias Gimble ügynök a nyomózócsoport vezetője. Az adatbázisokból kiderül, ugyanis, hogy sorozatgyilkosságról van szó, valaki meggyilkolt 18 embert ( mind harminc körüli fiatalok voltak), és az áldozatok mellett hagyott egy madártollat. Egy veréb tollát. Nem tudják, mit szimbolizál a madártoll- de Michael tudja. Ahogy halad előre a történet, sorra kövezkeznek a gyilkosságok, és Gimble ügynökben egyre erősebb a meggyőződés, hogy itt valami nagy átverés folyik. 
Spoiler vége. 

A rendkívül szokatlan, mondhatni: őrült cselekménnyel bíró krimit ajánljuk erős idegzetű krimirajongóknak. Ha még nem olvastál krimit vagy thrillert,kérlek, ne ezzel kezdd!Patterson és Barker:A madártollas gyilkosságok című könyve remekmű,de azért kell hozzá idegzet. 

Agave könyvek, Budapest, 2021. Fordította Bosnyák Edit

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása