Bödőcs Tibor: Meg se kínáltak

 Ha egyszer arra kérnének egy magyar embert, foglalja össze öt oldalban, mit kell tudni a hazájáról, Bödőcs Tibor neve egészen biztosan szerepelne legalább egyszer azon az öt oldalon. A színpadon és az irodalom szférájában oly ellenállhatatlan Bödőcs Tibi megkerülhetetlen összetevőjévé, lényegi komponensévé vált mindannak, amit ma Közép-Európában" élet"-nek hívunk. Nehezen tudnám ezt a világot elképzelni nélküle. Humora a valaha volt legmagasabbak közé emeli:fergeteges, derűs, és a mindennapi magyar valóságból indul ki. Meg se kínáltak című könyve egyfajta történelmi panorámát nyújt:Magyarország történetét mutatja be a kisemberek, az egyszerű átlagpolgárok szemszögéből. Itt a mindenkori gazdasági-társadalmi-politikai elit legfeljebb csak együttérzésre számíthat, pénzre nem.Az egy oldalra jutó fergeteges poénok száma átlagosan jóval több, mint egy, ezért a könyvet csak óvatosan, elmélyülve,mintegy költői magányban lehet olvasni. A röhögésünk ugyanis nem lehet annyira bántó, hogy megzavarja a szomszédok kiabálását. 

A regény főhőse Magyar Gusztáv szobafestő, akivel minden megtörténik, aminek egy mai férfival meg kell történnie. Nem éppen csupaszív és szeretnivaló családba születik, nehezen viseli apját. Felnő,kitanulja a szobafestő szakmát. Felesége megcsalja a főnökével, akit Gusztáv a legjobb barátjának hisz, de kiderül, hogy mégsem az. Hősünk ezután alkoholista lesz, bejárja az elvonót, itt további filozofikus gondolatokkal gazdagodik. Tulajdonképpen ennyi a történet, ez a mi otthonunk, ez a néhány évtized. Bödőcs Tibor ezt szépen leírja.  Elemezve röhögtet. 
És tanít. Rengeteget lehet tanulni ebből a könyvből. Például:
- Megtudhatjuk, mi a hasonlóság a répa és a politikus között
- Kiderül számunkra, ki az igazi alkoholista
- Sok hasonlatot és metaforát ( a kettő nem ugyanaz) olvasunk a ferfi-nő kapcsolatról, ezeket társaságban lehet idézni, úgy, mintha mi találtuk volna ki
- Részletes ( egy teljes bekezdésnyi) elemzést kapunk arról, milyen is a jó magyartanár
- Elmélkedést olvasunk arról, hogy bennünket, magyarokat, miért áraszt el a nemzetközi átlagosnál gyakrabban a szorongás és az aggodalom, s hogyan függ ez össze a falra kent sz...al
- És a 62. oldalon eljutunk minden filozófia legnagyobb kérdéséig:van-e az életnek értelme? Mert minden kérdést fel kell tennünk, ez elől sem szabad meghátrálni. 

Aki elolvassa Bödőcs Tibor könyvét, az talán arra juthat, hogy elvileg ugyan nincs, mitől is lenne, mégis, mintha néha ennek ellenére lenne. Ajánlom ezt a könyvet minden felnőttnek, aki tud olvasni. Hülyébb nem lesz tőle. Csak viccesebb. És szeretetteljesebb. Ahol a vicc, ott a szeretet. Vagy igen?

Helikon Kiadó, 2019.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása