Chris Carter:A halál szobrásza

 Chris Carter kitűnő könyvét csak erős idegzetű,krimikhez-thrillerekhez szokott Olvasóknak ajánljuk. A halál szobrásza olyan rettenetes módon gyilkol,annyira morbid szokásai vannak,hogy még az olvasásához is kell gyomor. Ebben a rövid kónyvajánlóban egy spoiler is elegendő arra,hogy érzékeltessem:nem mindennapi könyvet és történetet alkotott Chris Carter.

A történet fiktív,valamikor a 2010-es években játszódik Los Angelesben (USA). Hunter nyomozó,a rendőrség különleges egységének tagja éppen szabadsága utolsó napjait tölti,amikor gyilkossági ügyhöz riasztják. Ápolónője holtan találta Derek Nicholsont,a kerületi ügyészség egykori munkatársát,aki gyógyithatatlan tüdőrákban szenvedett,csak hetei voltak hátra az életből. De valaki ezeket a heteket is elvette tőle. Nicholson halála nem volt fájdalommentes:még élt,amikor a tettes levágta a végtagjait. Karjaiból,lábaiból különleges  szobrot készített,az "alkotóelemeket"pedig dróttal fogta össze. A külónleges "müalkotásról"Hunter nyomozó azonnal tudja:a tettes ezzel üzenni kíván valamit. Hogy könnyebb legyen a megfejtés,Hunter 1:1méretarányú másolatot készíttet a laborral. Kiderül,hogy halála előtt Nicholsonnak volt egy igencsak furcsa,ismeretlen látogatója,akinek a nagybeteg áldozat azt mondta:meg kell békülnie istennel,el kell mondania az igazat. De hogy mire is gondolt a beteg öregúr,azt már nem hallotta az ápolónő.

Az ügyészségen sok barátja volt Nicholsonnak,ezért a rendőrökön óriási lesz a nyomás. Az ügyész a nyomozócsoporthoz küldi munkatársát,Anne-t,aki kitűnő informatikus,bármilyen adatot meg tud szerezni. A fiatal nő és Hunter között plátói kapcsolat bontakozik ki,de ennél mindketten többet szeretnének. Csakhogy annyira leköti őket a nyomozás,hogy most még egy szimpla randira sem marad idő. 

Andrew Nashorn nyugdíjas rendőr. Kedvenc hobbija a hajókázás,van is neki egy kisebb motoros hajója,azzal szokott-ha az időjárási viszonyok megengedik-kihajózni az óceánra. Csakhogy aznap reggel a hajó valamiért nem indul. Szerencsére Nashorn a közelben talál egy szerelőt. Csakhogy a szerelőnek öltözött fickó nem más,mint a szobrász-gyilkos. Fejbevágja Nashornt,majd órákig kínozza. Levágja végtagjait,és ezekből is sajátos szobrot készít. Immár két áldozat van:egy volt ügyész és egy volt rendőr.Az adatok szerint nem dolgoztak együtt semmilyen közös ügyön. Hatalmas a nyomás Hunter egységén. A nyomozó tudja,hogy amíg nem derítik ki,mit is jelentenek a szobrok,addig nem lesz az ügyben áttörés. A rendőrkapitány még annak a véleményének is hangot ad:mi van,hava szobrok semmit nem jelentenek?Ha a tettes csak félrevezetni akarja ezekkel a nyomozókat?Elterelni a figyelmet valamiről,ami nagyon fontos? Hunter megfejti a rejtélyt,mégpedig úgy,hogy barátnője egy elejtett megjegyzésébòl indul ki....spoiler vége.

Chris Carter könyvének cselekménye kissé morbid,de nem irreális. A jellemek jól ábrázoltak,hús-vér alakok,a környezetrajz,a millő tökéletes. Ajánljuk ezt a könyvet a krimi és a thriller műfajok minden felnőtt rajongójának.

General Press Könyvkiadó,2022.Ford.:Őri Péter.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása