James Patterson és Andrew Gross:Bíró és esküdt

 James Patterson és Andrew Gross igazán izgalmas, akciókban bővelkedő bűnügyi regényt alkotott. Sokkal változatosabb,eredetibb a cselekmény, mint a legtöbb amerikai bírósági krimi esetében. Olyan, mintha filmet néznénk:plasztikusan magunk előt látjuk az igazukért küzdő hősöket. Az alábbi könyvajánlóban néhány mondatos spoilert közlök A bíró és esküdt című könyvről. Remélem, ezzel sikeresen felcsigázom a krimirajongó Olvasók érdeklődését. 

A fiktív történet valamikor a 2000-es évek elején játszódik, az Amerikai Egyesült Államokban. Cavallo, az országszerte rettegett maffiózó, akit mindenki csak Villanyszerelőként ismer, és számtalan építőpari korrupciós ügy és gyilkosság szárad a lelkén, éppen bujkál, mert az FBI már közel jár hozzá. Nick Pellisante ügynök  és csapata olyan információt kap, miszerint Cavallo egy rokona esküvőjén személyesen is jelen lesz. Ez így is alakul:az öregúr tolókocsiban érkezik, pedig kutya baja sincs. Nick azonosítja a célszemélyt, de akció közben az ügynököket leleplezik, Cavallo pedig egy helikopter felé próbál menekülni. Menekülés közben lelő két ügynököt. Nick combon lövi a gengsztert, elfogják, de fegyvert nem találnak nála. Cavallot egy szigorúan őrzött börtönben tartják fogva a tárgyalásig. 
következik az esküdtek kiválasztása. Szinte egyik behívott jelölt sem akar esküdt lenni, egy idős spanyol jölgy kivételével, aki folyton kötöget. Andie, a gyermekét egyedül nevel, harminc felé közeledő színésznő egyáltalán nem örül annak, hogy esküdtté választják. Meghallgatásai vannak a héten, egyáltalán nincs kedve egy ilyen volumenű maffiózó tárgyalásán résztvenni. A meglehetősen szangvinikus modorú bírónő azonban kiválasztja ( "Megkapta a szerepet, drágám"- mondja a fiatal nőnek, aki viszont egyáltalán nem örül ennek a furcsa " szerepnek"). Nick jelen van az esküdtek kiválasztásánál, kicsit furcsállja, hogy Cavallo " Patkány" gúnynevű ügyvédje nem támaszt kifogást egyikük ellen sem. Valami furcsa dolog folyik itt. 
Az egyik esküdtet és a bírót megfenyegetik (autójukat követik, behatolnak a lakásukba), ezért- mint ilyenkor szokás- az esküdtek rendőri védelmet kapnak. Átszállítják őket egy másik, senki által nem ismert helyre. Útközben egy fehér kisteherautó áll meg a busz mögött. Kisvártatva hatalmas robbanás hallatszik, a busz felrobbant. A buszon tartózkodó esküdtek közül egyedül Andie élte túl a merényletet, a kisfia- aki szintén a buszon tartózkodott- meghal. 
Új tárgyalás, ezúttal világtól elzárt katonai börtönben. Cavallo ekkor is megtalálja módját, hogy megszökjön:az egyik biztonsági őrt zsarolja meg. A rendkívül alaposan megtervezett, s végül sikeres szökési akcióba becsúszik egy kis hiba...Cavallo nem számol azzal, hogy az áldozatok családtagjai sem adják fel olyan könnyen...Elbújik a világ végére, de emberei közül már nem mindenki olyan óvatos, mint ő. A bosszút esküdő Nick és Andie ezt tudják kihasználni. Eközben egymásba szeretnek...Spoiler vége.

A cselekmény folytonosan feszült, a karakterek jól megformáltak, igazi hétköznapi hősök. Patterson és Gross nagyon csavaros történetet talált ki. Ajánljuk ezt a könyvet minden krimi- és thriller-rajongónak. A Bíró és esküdt című könyv a műfaj remekei közé tartozik. Az sem rontja a mű színvonalát, hogy társszerzős. Sőt, inkább javítja. 

Reader's Digest Könyvek, 2008.Fordította Pelle Csilla.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása