Ed Fisher: Profundis

 Az 1990-es években virágkorát élte Európában a történelmi fantasy. Talán annak a következménye is volt ez, hogy véget ért a hidegháború, a múltat már nem kellett kizárólag szovjet nagyhatalmi alapon magyarázni, ráadásul materialista alapon értelmezve. Az írók nagy része örült a szubjektív történelemértelmezés új lehetőségeinek, s egyesek- ők voltak a fantasy-írók- nem érték be a történelmi- politikai események új logikai rendszerben történő magyarázatával. Ők belevitték a történetbe a spiritualitást,a mesét,a fantáziát, az ő könyveikben az emberekről még azt sem tudhatjuk biztosan. hogy valóban emberek, lelkek és szellemek ki-bejárnak az emberek világába, és hol jó dolgokat tesznek, hol mindenféle szörnyűségeket visznek véghez. Van, akinek tetszenek az ilyen könyvek, van, akinek nem- mindenesetre érdekes színfoltjai az európai könyvpiacnak, úgyhogy mindenképpen helyük van ebben a blogban. 
Ed Fisher ( az írói álnév egy magyar Szerzőt takar) Profundis című könyve a műfaj legjobbjai között van. Misztikus, ugyanakkor kapcsolódik is a valósághoz, tudjuk értelmezni, van egy keret, amiben mi, Olvasók gondolkodhatunk. Ezt nagyon fontosnak tartom fantasy-regények esetében: mindig kell valami olyan tényező ( hely, idő, törénelmi esemény), amit a Befogadó ismer, magáénak érez, van hozzá valamiféle viszonyulása. Csak ennek megléte biztosíthatja azt, hogy el fog tuni rugaaszkodni a spiritualitás világába. 

Ed Fisher könyvének címe, a Profundis azt jelenti:mélységből, mélységekből, és egy keresztény gyászének címére utal a Szerző. Két olyan színtere van a történetnek, amit mi, európaiak ismerünk. Az egyik egy történelmi színtér:az 1492 előtti Dél-Amerika, az Andok magas csúcsia, ahol a rettenetesen szegény népek egy óriás hódítóra várnak. A másik ismerős színtér szintén tragikus események színhelye:a ruandai polgárháború. 
Egy nagyon rövid spoilert közlök erről a fiktív történetről.
A történet egyik szála 1476-ban kezdődik, az Andok hegységben. Egy véreskezű, hódító nép, a huakasza, megtámadja a huarpák földjét. Mindenkit legyilkolnak, csak egy fiatal lányt, Jauli életét hagyják meg. Fogságban tartják, mindenféle rosszat elkövetnek rajta, de az életét meghagyják- merthogy ennek a lánynak van egy titokzatos képessége: képes megfejteni mások álmát, köztük a törzsfőnökét is. Kauijaka, ahogy itt nevezik, jómódban, de fogságban nő fel, s szépen lassan kitapasztalja, hogyan lehet átverni a főnököt és az előkelőket. Mindig azt teszi és azt mondja, amit várnak tőle, de belülről gyűlölet ég szívében és elhatározza: bosszút állt azokon, akik népét legyilkolták. Néhány napja azonban Jaulinak furcsa álmai vannak:egy magas, világos hajú, szuggesztív tekintetű, ragyás arcú férfit lát, aki megszabadítja őt a fogságból. Legnagyobb meglepetésére néhány nap múlva csakugyan megjelenik ez a férfi, Ajarnak nevezi magát, mélyen megveti a huarkák népét és uralkodóját, és megszökteti a lányt. Testőrei az ellene küldött harcosokat pillanatokon belül megsemmisítik. Csakhogy ezután meglepő eseménysorozat veszi kezdetét...
A történet másik szála 1994-ben játszódik. Javában zajlik a ruandai népirtás, éppen ezért a Newport vezette misszió, mely a titkos-spirituális Hálózat része  volt, alig tudja teljesíteni feladatát: annak kell utánajárniuk, hogy akár spirituális, akár materiális úton, beférkőzhetett-e valaki a titkos szervezetbe. Newport legszívesebben azonnal hazavezetné a csapatot, de nem lehet. Valaki vagy valakik ugyanis vadásznak rájuk:egy szobapincérnek öltözött bűnöző megpróbálja megölni az expedíció vezetőjét. Egy másik tagot már kinyírtak. Newport tudja, hogy a velük utazó fiatal srác is bajban van, ezért megpróbálja megmenteni. Újabb bűnügybe botlik. Eddig a spoiler.

Ajánljuk Ed Fisher: Profundis című könyvét a fantasy műfaj minden rajongójának

Valhalla Holding Kft, é.n.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása