Erős Kinga,Bíró Gergely (vál.,szerk.):Az év novellái 2023.Antológia

 Kitűnő irodalmi csemegéket rejt magában az Erős Kinga és Bíró Gergely által válogatott és szerkesztett Az év novellái 2023 című antoógia. Nagyon erős a magyar irodalom- minden ellenkező híreszteléssel ellentétben-, ráadásul eléggé sokoldalú, úgyhogy minden olvasni szerető ember megtalálja a neki megfelelő novellát,elbeszélést ebben a kötetben. A kevésbé fiatal korosztályhoz tartozó " befutott írók" mellett a feltörekvő fiatal generáció alkotásai is helyet kaptak. Legalább 15-20 olyan irodalmi alkotás található a könyvben, melyet bárkinek mernék ajánlani. A terjedelem azonban kötelez: kiválasztottam a legszemélyesebb kedvenceimet Az év novellái 2023 kötetből, ezekről írott pár mondatokkal szeretnék kedvet csinálni az olvasáshoz. 

Hegedűs Imre János: Boldog Margit
Egy novella a kisemberek életéről, no meg a kultúrák találkozásáról, egymás elfogadásáról. Margit azért dolgozik, hogy alkoholista férje számára előteremtse az italravalót.Csakhogy elveszíti munkahelyét, egy teljesen más közösségbe kerül, ahol eleinte idegenül nézik, hiszen ő az egyetlen nem cigány a munkások között. Aztán befogadják: közös az érdek, közös a nyomor, segítsék egymást. Hegedűs Imre János írásának az a legfontosabb mondanivalója ( számomra legalábbis), hogy sok esetben nem a magasröptű, többdiplomás értelmiségiek körében valósul meg a hétöznapok tolerancája, hanem a kisemberek, a társadalm perifériáján élők találkoznak össze, és adják fel előítéleteiket. Nagyon szép és szívet melengető mű. 

Marosi Gyula:Egy nagy év, 1989
A rendszerváltás éveinek históriáját sokan feldolgozták már, többnyire tudományos alapon. De hogyan nézett ki 1989 a Kádár-korszak középpolgárának, átlag-értelmiségijének szemével? Ezt mutatja be nekünk Marosi Gyula kitűnő novellája. Virtuálisan ellátogatunk az akkri dők Dunájára, aahol vízitúrázók kajakjai szelték a habokat. Megtudjuk, hogyan csapódott le egy Duna-parton élő ember életében a bős-nagymarosi vízlépcső körli politikai és üzleti hercehurca( például, amikor kiderült, hogy egy osztrák bank hitele finanszírozza a gigantmán építkezést). Marosi Gyula nem nosztalgiázik, hanem a szó legnemesebb éretlmében értve emlékezik. Jó olvasni ezt az emlékezést, jómagam 1989-ben még kamasz voltam, olvasás közben visszaemlékeztem arra a korszakra. Nekem nem a vízlépcsőről szólt, hanem valami egészen másról. De jó volt így. 

Tallér Edina: Széparcú Margit
A meglehetősen költői cím ellenére a novella cselekménye egy kocsmában játszódik. Margit csak úgy bírja elviselni az itteni munkát, az itteni embereket, ha minden lépését számontartja, ha mindent megszámol, ha semmit nem enged el, ha mindent kézbentart. Ez az ő védekezőreflexe a világ gonoszságával és az emberek erőszakosságával, olykor erőszakosságával szemben.Így ellentételezi a traumát. Egyik nap egy oda nem illően metálos férfi sétál be a kocsmába ( a helyi erők felhúzott orral bámulják, nem szokás errefelé az ilyesmi fickó), és mond valamit, amitől az egész cseekmény megváltozik. Nagyon jó csavar a sztoriban. És nagyon hiteles a léekábrázolás Tallér Edina novellájában. 

Ajánljuk Az év novellái 2023 című könyvet a kortárs magyar irodalom minden rajongójának, illetve azoknak is, akik szeretnének megismerkedni korunk legfontosabb alkotóival. 

Magyar Napló-Írott Szó alapítvány, Budapest, 2023.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása