Alfred Lawrence:Columbo. Gyilkosság karácsonyra

Columbo a mai napig hódít. Minden országban akad egy-egy tévécsatorna, amely a mai napig műsoron tartja ezt a legendás amerikai krimisorozatot, és mindig akadnak nézői az epizódoknak, nem is kevesen. Arról persze lehet vitatkozni, hogy érdemes-e könyvet filmre vinni, vagy sikeres filmet könyv alakban megjelentetni, mi vész el ilyenkor, és mit lehet kamerával és tollal is ábrázolni, de ezektől a meddő kritikusi vitáktól most vonatkoztassunk el kicsit! Inkább közlök egy rövid spoilert a kötetről, elvégre könyvajánló blog vagyunk, a film más lapra tartozik. 
Ugye, a Columbo-filmekben tudjuk, ki a tettes. Ezt a könyvajánlót úgy írom meg, hogy ne lehessen tudni, ki követte a gyilkosságot. Tessék megnézni a filmet is! 

A történet az 1970-es években játszódik, Kaliforniában, menő fiatalok körében.  Los Angeles városában, egy igencsak drága bérlakásban négy fiatal él:Shirley Bell, Rafe Jackson,Farley Lanier,Mary Jane Morton.Mindannyian egy jól menő Los Angeles-i áruház vezető munkatársai, építészek illetve kirakatrendezők. Barátok,bérlőtársak, akik együtt laknak- különböző természettel, de egymás iránti elfogadással. A két fiú közül Rafe a hevesebb, impulzívabb alkat,míg Farley az óvatosabb, higgadtabb, " matekozósabb". Egy ki nem mondott megállapodás szerint egymás között szó sem lehet szerelmi pláne nem alkalmi szexuális viszonyról, bár azért Rafe igencsak szerelmes Shirley-be, a két lány közül a csinosabba. Mary Jane inkább sportoló alkat, Shirley viszont az a karcsú és egzotikus típus, akin minden férfi szeme megakad. Többek között B, az áruház igazgatója is udvarol a csinos lánynak. Ennek később lesz jelentősége.Tudni kell azt is, mert csak így érthető a történet, hogy Shirleyt Mary Jane hívta Kaliforniába, és ajánlotta be az áruházba,a két lány ugyanis korábban országos barátnő volt.

Közeleg a karácsony, sietni kell, be kell fejezni a " Karácsony hó nélkül" című kirakattervet. Ezért most a négy fiatal többet dolgozik, mint szokott, munkaidő után,este is visszamennek az áruházba, ahol Duke, a kissé álmatag és az italt nem megvető biztonsági őr beírja hármójukat a könyvbe. Shirley, Mary Jane és Farley mennek vissza, Farley Duke-al megiszik egy kis pálinkát, a fiatalok dolgoznak egy darabig, majd elindulnak haza. 
Shirley-t a gyilkos hátulról üti le, egy csavarkulccsal. Valósággal szétveri a lány fejét. Majd felcipeli a holttestet az emeletre ( a riasztót már előzőleg kikapcsolta), és ledobja. 
Columbo kapja az ügyet. Valahogy érzi, hogy Duke, a biztonsági őr eltitkol valamit. De azt is megérzi a nyomozó, hogy négy fiatal között valami nem stimmel. Mintha nem akarnák, hogy kiderüljön az igazság. Nem olyan idilli az a négyes- mostmár hármas- kapcsolat, mint ahogy szeretnék beállítani. Valami gonoszság van a levegőben. De nyom, az nincs. Egyszer csak Rafe felhívja Colombót, meghívja egy étterembe, és bevallja: ő követte el a gyilkosságot. 
Itt a spoilert megállítom. Hagyjunk izgalmakat az olvasóknak-nézőknek. 

A Gyilkosság karácsonyra szerintem a legjobb Columbo-epiózdok egyike, több helyen megnézhető a film. A könyv- változat inkább csak antikváriumokban található meg. Ajánljuk minden krimikedvelőnek. 


Gondolat, 1991, Fordította Kira József

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Boris Kálnoky:Őseim földje. A Kálnoky család története