Guilleaume Musso: A brooklyni lány

 Guilleaume Musso nemcsak Franciaország, de egész Európa egyik legjobb bestseller-írója. elképesztő cselekmény-bonyolítással lepi meg Olvasóit, s ha már azt gondoljuk, hogy vége minden bonyodalomnak, akkor jön még egy csavar a történetben...A brooklyni lány Musso egyik legjobb, legizgalmasabb, legfordulatosabb könyve. Ebben a könyvajánlóban egy rövid spoilerrel ajánljuk Látogatóink szíves figyelmébe. 

A fiktív történet a 21.század második évtizedében játszódik, a cselekmény helyszíne Franciaország és az Egyesült Államok. Raphael, a most éppen önkéntes alkotói szabadságon lévő krimiiró nagy elhatározásra jut: másodszor is megnősül. Szerelmét, Annát, elviszi a Riviéra kevésbé ismert, de gyönyörű helyeire. Egy este azonban az ifjú pár összeveszekszik. Anna sohasem beszél a múltjáról, Raphael viszont valamit mégiscsak tudni szeretne. Erre Anna előveszi a telefonját, és megmutat Raphaelnek egy fényképet. A képen három elszenesedett holttest látható, a lány pedig azt állítja, ezt ő tette. Raphael sokkot kap, Anna pedig összecsomagol, és a reptérre hajt. A kapcsolatnak, úgy látszik, itt vége. 
Raphael azonban nem nyugszik bele ebbe ilyen könnyen. Felkeresi nyugdíjas rendőr barátját, Marcot,aki- legalábbis úgy látszik- kissé unatkozik a megszokott napi teendők nélkül. Az író mindent elmond areg rendőrnek, aki felteszi a neki az ilyenkor szokásos kérdést: Biztos, hogy mindent tudnia akarsz? Raphael azt feleli: igen. Úgyhogy beindul a gépezet. 
Hamar kiderítik ( Marcnak jó összeköttetései vannak a párizsi rendőrségen), hogy Anna hivatalosan nem is létezik. Ezután elmennek Anna párizsi lakására, hátha ott találják a lányt. Őt nem, de meglepő dolgokat találnak a lakásban. Például egy sárga táskát, négyszázezer euróval, meg egy kék füzettel. És egy fényképet, érettségi képet, egy előkelő katolikus iskolából. Raphael felkeresi az iskolát, s volt osztályfőnökétől megtudja, hogy Annát úgy tekintette, mint családtagot. Az igazi családjától a lány megszökött. 
Sehogy sem áll össze a kép. 
Alaposabb vizsgálat kideríti, hogy Anna nem más, mint Claire Carlyle, az amerikai cserediák,aki egy rémnek, Heinz Kieffernek volt az egyik áldozata. Kieffer lányokat rabolt el, tartott fogva éveken át,teljesen bizarr világban élt és éltette a lányokat is. Hivatalosan Claire-t már halottnak nyilvánították. Úgy látszik, mégis sikerült megszöknie a rém fogságából, és új életet kezdett. A nyomozópáros hamar megtudja, hogy a lány Harlemben élő anyja, Joyce, szintén elhunyt, mégpedig drogtúladagolásban- de igen furcsa  körülmények között. A halála napján ugyanis valaki felhívta rendőréget, hogy Joyce Carlyle-t megtámadta valaki, és veszélyben van. A rendőrök kimentek, a házhoz, de semmiféle jelét nem találták semmiféle konfliktusnak. Másnap viszont ugyanabban a házban, a fürdőszobában találták meg a nő holttestét, úgy, hogy az egész ház csupa vérnyom volt. Valami nem stimmel...
A nyomozópáros elhatározza, hogy Marc Amerikában, Raphael pedig Franciaországban nyomoz tovább. Spoiler itt vége. 

Nagyon izgalmas, feszült krimit alkotott Musso, kifejezetten jók azok a fejezetek, melyek a párhuzamos nyomozásról szólnak. Kiválóan sikerültek a tájleírások. Ajánljuk ezt a könyvet minden krimirajongónak. Meg azoknak is, akik csak ezután lesznek rajongók. 

Park Könyvkiadó, 2021.Fordította Sárközy Éva

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Gyürk Sarolta:A kút. Meghökkentő történetek, kriminovellák