Vécsey Leó:A Piros Hetes

 Vécsey Leó egyike volt a két világháború közötti időszakban Magyarországon dolgozó újságíróknak, akik nem túlzottan magas fizetésüket füzetes regények ( krimik, szerelmes regények és más, mindenféle bestsellerek) írásával egészítették ki. Amúgy törvényszéki tudósító volt, az 1930-as években e műfaj kiamagasló hazai képviselője. . A tehetséges író, újságíró a második világháború ideje alatt, az auschwitzi lágerben vesztette életét. 

Egy nagyon rövid spoilert szeretnék ebben a könyvajánlóban közölni A Piros Hetes című könyvről ( pontosabban: füzetes regényről vagy mai szóval ponyvaregényről). 
A fiktív történet az 1930-as években játszódik, Budapesten. A fiatal és ambíciózus Szitár detektív beleszeret a rendőrkapitány lányába. A kedves papa nem mondja ki, hogy ellenzi a kapcsolatot, csakhát...Szitár rendszeresen beszámol szerelmének a fővárost rettegésben tartó bandita, a Piros Hetes legújabb rémtetteiről. Gazdag embereket gyilkol meg, és senki nem tudja miért. A helyszínen hagy egy piros hetes kártyalapot, meg leveleket a rendőrség számára, melyben kifejti véleményét a testület tagjainak értelmi képességeiről. A bulvárlapok részletesen beszámolnak a Piros Hetes legújabb gazemberségeiről, a politikai elit pedig eredményt várna el a rendőrségtől. 
Egyik levelében az ismeretlen bandita bejelnti, mi lesz a következő lépése: el fogja lopni Lotz Károly egyik fiatalkori alkotását, a "Fiatal hölgy arcképé"-t. Persze, azt, hogy hol és mikor, az nem árulja el senkinek. Szitár detektív azonban nyomra bukkan:a legutóbbi bűntett helyszínén találtak egy skót juhász kutáyából származó szőrszálat. Mivel abban az időben errefelé még igen ritkának számított ez a fajta állat, Szitár felkeresi Budapest ismert állatkereskedőit, nem adtak-e el valakinek ebből a fajtából. Így jut el a detektív a meglehetősen fanyar modorú és roppant félénk Hirschfeld állatkereskedőhöz, aki először még azt is tagadja, hogy valaha foglalkozott skót juhásszal. Aztán hosszas rábeszélés után elmondja, hogy csakugyan kereste pt nlhény napja egy ember ilyen ügyben. De- óvja a detektívet- ha valóban ez az ember a Piros Hetes, akkor nagyon óvakodjon vele, mert ezt az embert már több tucat ország rendőrsége kereste, mégsem tudta elkapni. 
Szitár úgy dönt, véghezviszi élete nagy nyomozói bravúrját, és megpróbálja egyedül elkapni a rettegett bűnözőt. Egy barátjától kölcsönkéri a gépkocsit ( akkoriban a budapesti rendőrök többsége még biciklin üldözte a bűnözőket- és a Hirschler által megadott címre, egy kastélyhoz hajt. Itt azonban már várják őt a Piros Hetes emberei, elrabolják, altatót tesznek a pezsgőjébe, majd az egész társaság távozik a kastélyból. 
Spoiler itt vége. 

Elég gyerekes a sztori, innen, a 21.századi Olvasó szemüvegén át. Mintha mindent bele akart volna gyömöszölni a Szerző 60 oldalba, amit csak a krimiírásról tudott. Így aztán inkább afféle kalandregény lett az egészből, de azért így is élvezhető, vonaton, délután a kertben, kitűnő olvasmány. 
Magát a sztorit pedig, tehát azt, hogy magát kártyalapokkal jelző bűnöző megpróbál ellopni a festményt, mintha láttam volna egy francia filmben. A gondolatnak van annyi realitása, hogy nagyon sok másodvonalbeli magyar húnyt el 1944-45 folyamán, ki tudja, hová keveredtek a kézirataik. 
Vécsey Leó:A Piros Hetes című könyvét ajánljuk minden krimirajongónak. 


Friss Újság színes regénytára 46.kötet. Hazai Hírlapkiadó RT.,1936.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Boris Kálnoky:Őseim földje. A Kálnoky család története