Arne Dahl:Mély vízben

 Arne Dahl külön iskolát képvisel a skandináv krimiírók között. Sajátos stílusára jellemző, hogy elképesztően pörgős, fordulatos regényeket alkot. Az északi krimikre jellemző borongós, depresszív hangulat alig-alig érződik. Dahl könyvei sokkal közelebbá állnak az európai és amerikai irodalmi ízléshez, mint kollégáinak alkotásai. 
Nincs ez másképp a Mély vízben című kötetben sem, mely a Sam Berger-trilógia harmadik darabja. Önmagában is érthető, nem kell elolvasni az előző két darabot, de azért ezeket is ajánlanám az Olvasó figyelmébe, mert remek darabok. Szokás szerint, az alábbi könyvajánlóban egy rövid kis bevezetőt, amolyan spoiler-félét közlök a könyvről, hogy ezzel csináljak kedvet az olvasáshoz. 

A cselekmény fiktív,de akár a való életben is megtörténetne.A színhely Svédország, valamikor a 2010-es években. Előzményként annyit kell tudnunk, hogy egy rendkívüli rendőrségi rajtaütés során Sam Berger nyomozó fegyverével lelőtt egy veszélyes bűnözőt- legalábbis mindenki ezt hiszi,még maga Berger is- az akció során pedig Molly Bloom nyomozó életveszélyesen megsérült, jelenleg kómában fekszik, élet és halál között lebeg. Berger nyomozó az eset után etűnt, jelenleg körözés alatt áll. 
Ebben a helyzetben keresi őt meg Steen nyomozó, a nemzetbiztonsági szolgálat vezetője. Elmondja, hogy kiderült: tégla van a szolgálaton belül, mégpedig nem más, mint az ő helyettese, Carsten. Elfogásához kéri Berger segítségét. Sam nem igazán érti, mi köze van neki az ügyhöz, de- mivel nincs más választása- belemgy a dologba, elvállalja, hogy részt vesz az akcióban. Kár volt. Carsten ugyanis csapdát állít az elfogására induló rendőröknek. Hatalmas méhrajt vet be ellenük, ráadásul a kaptár mélyére elrejt egy különleges szerkezettel aktiválandó pisztolyt- pont azt, amelyikkel Berger lelőtte a gyanúsítottat- amely kis híján kasztrálja a nyomozót, mivel lehajol, a lövedék a szívet éri, ezt azonban golyóálló mellény védi. Berger iszonyatos fájdalmak árán, de megmenekül, Roy nyomozót azonban elárasztják a méhek, a férfi kínjában leugrik a mélybe. Carstennek pedig nyoma sincs. A balul sikerült akció után Bergert álnéven " elrejtik", egy Stockholm közeli kis szigeten lvő luxusszínvonalú faházba. Berger még mindig nem érti, mi szüksége van rá Steennek és embereinek. Elfoglalja helyét a faházban. 
Molly ezalatt kómában fekszik, ámde fokozatosan magához tér, szépen lassan visszanyeri öntudatát. Úgy érzi, ellenséges közegben van, ezért úgy határoz, továbbra is megjátsza az eszméletlent ( recenzens megjegyzése:azért megkérdezném egy orvostól, hogy ilyesmit lehetséges-e...). Egy éjszaka megszökik, egy hullát hagy ott maga helyett. Kórházi pizsamában villamosozza végig a várost, bemegy egy kávéházba, ott egy kabátból kivesz egy köteg pénzt, ebből ruhákat vásárol ( itt megint felmerül a hitelesség kérdése:Ülsz egy kávéházban, betoppan oda egy pizsmás nő, és senki nem veszi észre, hogy a nő egy kabátzsebből lop?) valahogy megtalálja Bergert,utánamegy a szigetre. Sam Berger pedig kap egy e-mailt Steentől, és ez mindent máegváltoztat. Mollyról pedig kiderül, járatos a klasszikus európai irodalomban, különösen James Joyce-t kedveli. Idézni is tud belőle, akárcsak Carsten. 

Klasszikus krimihez képest kissé akciódús, pörgős a regény, ha be kellene " műfajilag dobozolni", leginkább a "kalandregény" címke illene rá. Ettől eltekintve ajánlom minden krimirajongónak Arne Dahl:Mély vízben című könyvét. Remek szórakozás, sok izgalom. 

Central Kiadói Csoport, 2023.Fordította Szieberth Ádám

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Gyürk Sarolta:A kút. Meghökkentő történetek, kriminovellák