Fehér Tibor:A tizenhat arcú bálványszobor

 Fehér Tibor ( Szacsvay-Fehér Tibor néven is ismert) magas színvonalú,igencsak izgalmas ifjúsági regényeket írt. A két világháború között, ifjú írókénr, neki is szüksége volt pénzre, ezért kipróbálta magát a bestseller-irodalom, azon belül is klasszikus krimi területén. Ezen próbálkozások legsikerültebb darabja A tizenhat arcú bálványszobor című krimi. Nagyon jó szórakozás, vonatra vagy nyaralásra valü olvasmány. Egy rövid spoilerral talán világossá válik, miért gondolom ezt. 

A történet két idősíkban játszódik. Az első valamikor a 20.század eleje. James King, az anfgol mérnök, éppen India felé hajózik, hogy ott elfoglalja posztját. Nem véletlenülk érte magát a Távol-Keletre: édesanyja ugyanis hindu származású volt. Feleségével és fiával évekig jól élnek amgol szolgálatban, ám egyszer csak a fiú megbetegszik, nem eszik,nagyon sovány. King- bár nem éppeb babonás alkat- előveszi a tizenhat arcú bálványszobrot, és gyógyulásért imádkozik hozzá. 
Ezután ugrunk az időben, az 1930-as évek végének Magyarországán vagyunk. Kállói Péter, az ismert pesti Dandy, kiváló sportember. Gazdag, buknak rá a nők. Ő azonban még nem döntötte el, ki mellett kötelezi el magát. Lápossy Kató, naiv fital lány, nincs sok esélye. Egyszermjelenik egy napihír az újságban: Vellay Ágnes férjhez ment Robert Wavelhez, az ismert angol milliomoshoz, műgyűjtőhöz. Péter korábban együtt járt Ágnessel. Noha szakítottak, de Péter még mindig szerette a lányt. 
Wawel, a milliomos, egy nyári napon garden partyt tart, ahová csak a társasági élet előkelőségeit hívja meg. Valahogy azonban felbukkan Kállói Péter is. Nagyon féltékeny, részegre issza magát, és jól beolvas Wavelnek, majd eltűnik. Rettenetesen szomorú, elkeseredett. 
Wavrl úr viszont elemében van. A társaság hölgytagjai látni szeretnék a tizenhat arcú szobrot. Az öregúr azt kéri, ne jöjjenek be a dolgozószobába, majd ő kihozza a szobrot a kertbe. Meglehetősen furcsállják a kérést a hölgyek, dehát ugyebár a műgyűjtők olykor nagyon szeszélyesek...A hölgyek várnak, várnak, a milliomos csak nem jön. Talán elfelejtkezett róluk? Ilyen udvariatlan ember lenne? A választ sejthetjük: szó sincs erről. Ágnes pár perc múlva felfedezi férje holttestét a páncélszekrény előtt. Feje véres. 

Az orvos szerint nem a fején látható seb okozta a nemzetközileg ismert műgyűjtő halálát. Valamiféle mérgezés ölhette meg, valami olyan méreggel, amit a Távol-Keleten használnak. Az elsőszámű gyanúsított Kállói Péter, de a fiatalember annyira részeg, hogy nincs kihallgatható állapotban, nem lett volna képes megmérgezni senkit. Egy nap fogság után szabadon engedik. Hamarosan kiderül, hogy a cselekmény kulcsa a tizenhat arcú bálványszobor...spoiler itt vége. 

Jó krimi,izgalmas olvasmány ez a regény. Néhány pontatlanság azért akad benne. Azonkívül, hát, kissé túlzottan sznob. Mintha viktoriánus életeszményeket akarna rányomni olvasóira, afféle társasági illemtan-kódexként. De szórakoztató bestsellernek ideális. A fehér démon című gyűjteményes kötetben elolvashatják. 

Érdekes Regények.Röptében a világ körül 54.Magyar Népművelők Társasága kiadása,Budapest, 1942.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Gyürk Sarolta:A kút. Meghökkentő történetek, kriminovellák