Virányi Péter (szerk.): Nők a hátországban

 Különös dolog a második világháború története. Amikor már azt hiszik a történészek, hogy mindent tudnak róla, mindig előkerül valami új paradigma, új kutatási irány,amely módosítja a világtörténelem legtragikusabb eseménysorozatáról kialakított összképet. A Virányi Péter által szerkesztett, húsz tanulmányt magában foglaló Nők a hátországban című könyvből a világháború egy eddig kevésbé ismert szeletét ismerhetjük meg. A nők egyfelől rengeteget szenvedtek a rettenetes évek során:elvesztették családjukat, koncentrációs táborokban kísérleteket végeztek rajtuk- ők voltak a leginkább védtelenek a pusztítással szemben. Másfelől, volt a sok szenvedésnek némi eredménye is: a háború után teljes joggal követeltek a lányok, asszonyok, nagyobb megbecsülést, munkaerőpiaci egyenlőséget, általános választójogot, részvételt a közéletben. Elvégre nagyon nagy áldozatokat hoztak a hazájukért.
A most következő könyvajánlóban néhány tanulmányt emelnék a sok remekmű között, olyanokat, melyek- szerény véleményem szerint- számot tarthatnak nemcsak a szűkebb szakma, de a szélesebb közönség érdeklődésére is.


Fóris Ákos:Nemi erőszak Puhovóban című tanulmánya rendkívül sötét történelmi korba vezet bennünket. 1943-ban a magyar hadsereg, a németek szövetségeseként, rátámadt a Szovjetunióra. Sok szegény,kiszolgáltatott falu került a magyarok útjába, s voltak elegen magyar katonák, akik a fiatal nők láttán nem bírtak magukkal, s mindenféle bűncselekményeket követtek el a nők rovására. De vajon hogyan kezelte az efféle ügyeket a magyar katonai bíróság? Fóris Ákos válasza tragikus. igencsak elnézően. A fő szempont ugyanis az volt, hogy minél több magyar katona álljon rendelkezésre a hadműveletek végrehajtásához. A bíróságok- ha egyáltalán eljutottak hozzájuk az efféle ügyek-sajnos, igen enyhe büntetéseket szabtak ki, ráadásul azt is csak a háború után kellett letölteni. Ráadásul volt egy kiskapu.A maximális büntetési tétel 8 év volt, de ha a kiszabott büntetés nem érte el két évet, s az illető katona kapott valamilyen vitézségi érmet, akkor kormányzói kegyelemben részesülhetett. A bírósági ítélkezés tehát elfogult volt a katonák javára. Nagyon szomorú történet.

Szabó Alexandra:Sterilizálások a holokauszt árnyékában című írása gyomorforgató. A nácik több programot és módszert kidolgoztak a zsidók és más nemkívánatos elemek sterilizálására. Nagy erejű röntgensugárzástól kezdve szén-dixoidnak a méhbe fecskendezéséig, valami gusztustalan sárga pornak használatáig elképesztő kínzásoknak vetették alá a nőket. Nem csoda, hogy a történetírás kedvelt eszköze, az oral history módszer ennél a témánál megbukik. Az átélt borzalmakról csak igen kevés nő tudott beszélni, még évtizedekkel a háború után is nagy volt a csend. Még ha el is kezdtek beszélni a diktafonba, pár perc után egyszerűen elfogyott a szó, és ömlöttek a könnyek. Nagy valószínűséggel a történelemnek ezt a szeletét sohasem fogja megismerni az utókor. És talán jobb is így.

Bene Krisztián: A kollaborációra kényszerült nők sorsa Franciaországban. Igen érdekes,a tragikus témát sok szempontból körüljáró tanulmány. A Capa által is lefotózott, leborotvált fejű nő sorsa korántsem volt általános. A tanulmányból jómagam az alábbi következtetéseket vontam le:
- Több szakaszra oszthatjuk a kollaboráns nők elleni megtorlásokat. Az elsőben, még 1945 nyarán, az indulatok domináltak. De Gaulle és csapatainak politikai vezető szerepe változást hozott. Megjelentek a hadbíróságok, melyek már biztosítottak védelmet a nők számára. Messze igazságosabb és demokratikusabb volt a bíróságok működése, mint pl. a kelet-európai államokban. Az ügyek egyharmadában bizonyíték hiányában nem hoztak elmarasztaló ítéleteket.
- A legborzalmasabb: a nácik igyekeztek az egyedülálló nőket nyilvánosházakba kényszeríteni, még akkor is, ha semmi közük nem volt az ősi mesterséghez. Azután pedig a hírszerzés javára kellett dolgozniuk. elborzasztó.

Ajánljuk a Virányi Péter által szerkesztett, kitűnő tanulmányokat tartalmazó,  nagyon tragikus de nagyon fontos könyvet huszadik századdal foglalkozó történészek, egyetemi hallgatók számára.

Kronosz Kiadó, Pécs, 2022

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Gyürk Sarolta:A kút. Meghökkentő történetek, kriminovellák