Agatha Christie:Baljós tavasz

 A Baljós tavasz válogatás a Krimi Királynőjének tavaszias hangulatú novelláiból. Itt van Agatha Christie univerzumának minden hőse:a szürke agysejteket folyton járató Hercule Poirot, a csendes vénkisasszonynak tűnő, ám valójában nagyon is éleseszű, az emberi viszonyokat remekül ismerő Miss Marple, a minden problémát megoldó Parker Pyne, a fedőnéven Blunt nyomozóirodát működtető testvérpár, Tommy és Tuppence, valamint az életet folyton szemlélő, a világ dolgain filozofikus módon tűnődő Mr.Satterthwaite és agilis, dinamikus párja, Mr. Quin. Agatha Christie remek karaktereket alkotott, minden korosztály megtalálja a neki leginkább szimpatikus nyomozót. E rövid könyvajánlóban nincs módunk arra, hogy a kötetben szerpelő valamenyi novellát bemutassuk, inkább csak azokat emelném ki, melyek szerintem a mai kor Olvasója számára a legtöbbet mondják. 

Kezdjük egy ismert Poirot-történettel, a Market Basing-i rejtély című novellával. Poirot, Hastings és Japp felügyelő úgy döntenek, kiruccannak egy kicsit vidékre pihenni, elfelejteni a nyomozások olykor túlságosan is sűrű légkörét. Persze, a bűntény itt is utoléri őket. Egy kulcslyukkrimit kell megfejteni ( az Olvasó ámulhat azon, hogy a kulcslykkrimi, azaz a " bezárt szoba rejtélye" hány és hányféleképp kombinálható- ha a kombinátor maga Agatha Christie. Szóval, egy bezárt szobában öngyilkos lesz egy vidéki úriember. Az orvos azonban nem állítja ki a halotti bizonyítványt, merthogy nem stimmel a kéz:a halott balkezes volt, a seb a jobb oldalon található, tehát nem lehet öngyilkosság. Kiderül, a napokban ott járt egy házaspár, s az elhunyt hatalmas vitákat folytatott az idegen úrral. Poirot-nak feltűnik egy furcsán elhelyezett zsebkendő, valamint folyton szagolgatja a levegőt, pedig nincs is ott semmi feltűnő szag vagy illat. Hastings már arra gondol, hogy Poirot túl öreg...A mai Olvasó számára az lehet ennek a novellának tanulsága, hogy senki nem menekülhet a sorsa elől, pláne nem úgy, hogy egyszerűen elmegy vidékre. Mindenütt utolér a végzet.

Halálhozó gyógyfű.Egy kis társaság tagjai keddenként összegyűlnek, és furcsa történeteket mesélnek, melyek életük során velük megestek. Mrs.Bantry van soron, aki elég nehezen akar belevágni, valahogy érezzük, hogy igen kínos neki a történet. Egy idős úr, Mr.Ambrose házában vagyunk, szűkkörű családi összejövetelen. Egy kivételével a család minden tagja rosszul lesz. Kiderül:ricinus került az ételbe. Vajon ki lehet a tettes?A meglehetősen pénzéhes, buta, de azért alapvetően jóindulatú társadalkodónő? Vagy a fiatalember, akinek házasságát Mr.Ambrose igencsak ellenezte. Miss Marple oldja meg a rejtélyt, mégpedig egy emberi analógiára támaszkodva. 

Greenshaw bolondvára. Szerintem ez a legjobb, legigazgalmasabb történet ebben a válogatásban. Miss Marple író unokaöccse, Raymond West, két barátjával ( köztük egy irodalomkritikussal, akinek hobbija a gicces épületek fotózása) elvetődik a Greenshaw Bolondvára nevű kastélyba. A régi dicsőség már oda, a családból már csak egyetlen idős hölgy él, aki- miután más bevételi forrásai nincsenek- kertészkedik. Segít neki egy házvezetőnő, illetve egy meglehetősen lusta, naplopó kertész, Alfred. Miss Greenshaw szimpatikusnak találja látogatóit még azt is elárulja nekik, hogy új végrendeletet készít. Minden a házvezetőnőre hagy, de pénzt nem ad neki. West észreveszi, hogy a kastélyban igen régi kéziratok is találhatók. Elintézi, hogy Miss Greenshaw felvegye Lou-t, Raymond feleségét, afféle levéltárosnak. A meglehetősen furcsa légkörű kastélyban aztán gyilkosság történik, méghozzá különleges eszközzel. A mű társadalmi mondanivalója:az angol arisztokrácia már visszavonhatatlanul lehanyatlott. 

Ajánljuk a Baljós tavasz című könyvet a klasszikus krimik minden rajongójának. 

Helikon, 2023,fordította Borbás Mária et al.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Gyürk Sarolta:A kút. Meghökkentő történetek, kriminovellák