Gyürk Sarolta:A kút. Meghökkentő történetek, kriminovellák

 Gyürk Sarolta az 1980-as évek magyar bestseller-írói közé tartozott. Könyveinek többsége klasszikus krimi: történik egy vagy több gyilkosság, a nyomozó pedig megtalálja a tettest. A kút. Meghökkentő, történetek, krimnovellák című kötet más, szokatlan. Angliában Roald Dahl alkotott hasonló novellákat, Magyarországon akkoriban még senki, úgyhogy a kötet magánkiadásban jelent meg. Az alábbi könyvajánlóban nincs mód arra, hogy minden történethez bevezetőt írjak, inkább kiválasztottam a kedvenceimet, s ezekről szólnék néhány mondatot. 

A Kísértet című elbeszélés főhőse, Lenke, egy kis faluban él, özvgyen. Részeges férje már régen meghalt. Méghozzá úgy, hogy Lenke ölte meg, miután elege lett a sorozatos bántásokból, megalázásokból. Csakhogy Lenkét mardossa a lelkiismeret. Egy ízben éppen bevásárlásból tart haza, amikor kísértetet lát: volt férje jelenik meg, mintha élne, kabátban, kalapban, teljes életnagyságban. Hazamennek- csak Lenke látja a frissen hazatért férjet- és megbeszélik az egész gyilkosságos történetet. Hogy Lenke miért tette, hogyan tette. Hogy ki kit szeretett és miért nem vette észre a másik szeretet.-jelzéseit. Szóval, mindazt megbeszélik, amit még a házasságuk alatt kellett volna megbeszélni. 
Legalábbis úgy tűnik, hogy ez a történet. De valójában van egy másik, sokkal tragikusabb történet. 

A Pamell ikrek című történet szerintem a kötet legszebb darabja. Györgyi és Gyöngyi ikertestvérek, és úgy döntenek, nem mennek férjhez, inkább együtt maradnak. Berendeznek egy hobbiszobát, és állatkitöméssel foglalkoznak. kutyákat, macskákat, madarakat tömnek ki. A szomszédok kissé furcsa, de ártalmatlan lényeknek tartják őket. Telnek-múlnak az évtizedek, és szépen megöregszenek. Györgyi egy napon észreveszi, hogy mostanában olyan kevés vér van a macskákban. Kellene vér. Arra következtetésre jutnak, hogy valami emberből szereznek vért. Elmennek a patikushoz, elmennek a kórházba, de senki nem ad nekik vért. Ekkor terelődik figyelmük a sszomszédban lakó öreg nénire. Egyszerűen megveszik a nénit. S hogy mi történik azután? Kiderül a novellából...

Vonaton- ha megfelelő hangulatban olvassa az ember ezt a művet, igencsak hátborzongató...Egy hölgy, az író egyes szám egyes személyű alteregója, vonaton utazik, kéretlen útitársa egy végtelenül unszimpatikus öregember. A szomszéd fülkében pedig egy orvos utazik. Az öregember panaszkodni kezd- de olyan furmányosan, ravaszul, egyáltalán nem szimpatikus stílusban. A gyerekei meg akarják ölni- mondja- meg akarnak szabadulni tőle. De ő kieszelt egy végtelenül ravasz tervet. A telke közepén áll egy régi, majdhogynem használaton kívüli kút. Abba fogja belelökni a menyét.Aki egy nagy gazember, még őt is el akarta csábítani.  
Jön a kalauz, kéri a menetjegyeket, csodálkozik, kivel beszélget a néni, hiszen a kocsi üres. 
Az öregember folytatná, de a néni kezőbe kerül egy újság, amely leírja, hogy tragikus baleset történt, meghalt idősebb Kovács Antal. Dehát az ő...

A Kút című könyv történeteiben remekül keveredik egymással a krimi, a sci-fi( még időutazós történet is van), a horror, és a magyar irodalom sok korábbi stílusrétege. Nem is elsősorban krimirajongóknak ajánljuk, inkább igényes irodalmat kedvelőknek, szórakozásul. 

Magánkiadás, 1986

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ