Kavagucsi Tosikadzu:Mielőtt a kávé kihűl

 Kavagucsi Tosikadzu a kortárs japán irodalmi és színházi élet kulcsfigurája, számtalan díj nyertese. Európában még nem annyira ismerjük munkásságát, ezért is örültem, amikor egy egy könyvtár polcán megláttam a Mielőtt a kávé kihűl című remekművet. Kicsit mélyebben szeretném elemzni az eredetileg színdarabnak íródott alkotást, mert olyan egyetemes emberi problémákt, a 21.század földlakójára érvényes igazságokat fogalmaz meg a Szerző, melyek a könyvet a kortárs világirodalom legnagyobb művei között helyezik el. Olyan könyv ez, ahol a hagyományos regényelemek pszichológiai és sci-fi motívumokkal együtt léteznek. 

Ott van, először is, az időutazás kérdése. Az emberiséget- legalábbis annak ábrándozóbb és kreatívabb részét- mindig is foglalkoztatta: mi lenne, ha vissza vagy előre tudnánk menni az időben, elvezetne ez bennünket az áhított boldogsághoz, vagy csak újabb konfliktusokkal lennénk gazdagabbak? A regényben az időutazás megvalósul ugyan, de anniy szabállyal, feltétellel, olyan kacifántos módon, amely már nem okoz örömet az embernek. Ez egy metafora, egy 21.századi életérzésről:olyan korban élünk, amelyben szinte minden lehetséges, olyan élményeket élhetünk át, melyeket korábban csak sci-fi filmekben láthattunk- de mindezt nagyon " katonásan", szabályozottan, kemény feltételekkel körülbástyázva. Folyton felbukkan valami váratlan akadály, mely egyre nehezebbé teszi céljaink elérését. Fumiko Kijokava mindig valami új és új nehézséggel találkozik, s mire eléri célját- hogy egy hetet visszautazzon az időben- testileg, lelkileg hullafáradt. 
Milyen szabályoknak is kell megfeleljen az, aki a Funiculi Funicula kávézó segítségével szeretne időutazni?
- A múltba való utazás nem változtatja meg a jelent. Történetünkben ebből az következik, hogy Fumiko férje, Goro Katada, mindenképpen elutazik Amerikába.
- Csak egy bizonyos székről valósítható meg az időutazás
- Csak olyan alakok, karakterek vehetnek részt ebben a retrospektív élményben, akik személyesen is jelen voltak a kávézóban.
- Csak annyi időre mehet vissza az ember a múltba, ameddig a kávé kihűl ( innen a cím). Ha valaki elfeledkezik meginni a kávéját, akkor úgy jár, mint a fehér ruhás kísértet-nő.

Fumiko és Goro kapcsolata jó példája a modern világ elidegenedésének. A nő maga is karrierista, fontosabbnak tartja munkáját, mint az emberi kapcsolatokat, a partner csak úgy tessék-lássék van jelen az életében. Goro pedig vágyik saját karrierre, ezért a nő megkérdezése nélkül elfogad egy egyéves amerikai meghívást. Ezzel gyakorlatilag vége a kapcsolatuknak.
Az egész műben jelen vannak a felszínes emberi viszonyok. Minden olyan, mint egy kert, ahová elfelejtették elültetni a zöldségeket, azok gyökere a felszínen van. 

Ajánljuk Kavagucsi Tosikadzu: Mielőtt akávé kihűl című könyvét a kortárs irodalom kedvelőinek. Azoknak, akik még emlékeznek egy jobb világra. 

Kossuth Könyvkiadó, 2018.Fordította Béresi Csilla

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Simon Scarrow:Elsötétítés