Irk Ferenc:Kétkedő kriminológia

 A könyv alcíme:A rizikótársadalom kriminálszociológiája

Irk Ferenc könyvében, a magyar szakirodalomban rendhagyó módon, nagyon széles perspektívából, történelmi korokat átölelő látásmóddal tárgyalja a magyar és az európai büntetőjog alapkérdéseit. A kétkedő kriminológia a tudományos művek és eredmények széles tárházából merít:a Szerző gondolatmenete éppúgy érinti a történelmet, a társadalomtörténetet vagy a szociológiát, mint a közgazdaságtant vagy éppen kultúrtörténetet. Nem is szólva az igen alapos, nemzetközileg is differenciált szakmai eredményekről. 
E rövid könyvajánló túl kevés ahhoz, hogy feltárja ennek a kitűnő könyvnek minden mélységeit. Inkább arról szeretne szólni recezens, hogy miért tetszik neki, mint önálló Olvasónak, ez kiváló könyv, miért ajánlja másoknak, s miért tartja bizonyos területeken nélkülözhetetlen, igen-igen releváns irodalomnak. 

1. Kezdjük azzal, hogy ennek a könyvnek minden mondata érthető ( aki sokat olvas társadalomról, jogról szóló könyveket, az tudja, hogy ez egyáltalán nem magától értetődő). Irk Ferenc könyvében az első mondattól az utolsóig tökéletesen követhető a Szerző gondolatmenete. Egy tanár, egy joghallgató, egy bármilyen szakos egyetemista megérti. 

2. Nagyon örültem annak, hogy a Kétkedő kriminológia a globalizált társadalom és kultúra viszonyaiba ágyazza be a jog kérdését. Sajnos, a megjelenés óta, a 2010-es évek közepétől- nem kis részben politikai akaratra- felgyorsultak azok az események, melyek a jog újraértelmezésére késztetik/ kellene, hogy késztessék, az illetékes szakembereket. Bebizonyosodott ugyanis, hogy a különböző kultúrák sok esetben nem, vagy csak részben integrálhatók az európai hagyományba. A különböző politikai erők által kigondolt, de nem mindig átgondolt integrációs modellek pedig sok esetben nem váltak be. Továbbá, a 2020-as évek óta, még tovább gyorsult a globális pénzáramlás, újabb kérdéseket feltéve a jogásztársadalom számára. 

3. A magyarországi társadalomtudomány csak igen mértékletesen használja a " rizikótársadalom" szót a 21.századi globális jelenségekkel kapcsolatban- nem tudni, miért, ez a terminus technicus valahogy nem ment át a tudományos közvélemény olykor igencsak furcsa szabályok szerint működő szűrőjén. Egyetértek Szerző azon álláspontjával, hogy kockázatvállalás nélkül nincs semmiféle haladás, sőt, valószínűleg mi magunk sem léteznénk, ugyanakkor napjainkban átlagon felüli méreteket öltött az életstílusbeli kockázatok vállalása, melyet egyes közösségi portálok még ösztönöznek is. 

4. Éppen az életstílusbeli változások adják folyton a kérdést a büntetőjoggal foglalkozók számára:prevenció,büntetés vagy adott cselekmény teljes dekriminalizása? A mű megjelenése óta nagyon furcsán alakul a prevenció helyzete. Az iskolákban még csak-csak működik ( mintha csak az iskolásoknak lenne szükségük tanácsra), azon kívül már nem annyira. A társadalmak, ahogy Irk Ferenc azt megállapítja, inkább a szigorítást választják.

Ajánljuk ezt a könyvet jogászoknak ( szakterülettől függetlenül), joghallgatóknak, történészeknek, szociológusoknak,filozófusoknak és mindenkinek, aki jobban akarja érteni ezt a 21.századi világot. 

Bíbor Kiadó, Miskolc,2012.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Simon Scarrow:Elsötétítés