Clare Mackintosh: Az utolsó meghívás


Azt gondolom, megvan a 21.század ikonikus angolszász krimiírója. Clare Mackintosh: Az utolsó meghívás című könyve a műfaj remeke,igazi nemzetközi bestseller:klasszikus krimi, modern formában, motívumokkal és 21.századi emberekkel. Az alábbi könyvajánlóban egy rövid spoilert közlök - azt nem ígérem, hogy minden úgy és ott történik, ahogy leírom, mivel bűnügy regényről van szó, nem akarom lelőni a poént....

A történet a 2010-es években játszódik, Anglia és Wales határán. Rhis Loyd középkorú énekes, csodálatos hanggal, azonban karrierje lefelé ível, mostanában inkább csak autóreklámokban játszik, vagy valami másodrangú televíziós produkcióban kap epizódszerepet. Érzi, hogy váltania kell. Pechjére, az üzleti világ egyik legkeményebb szektorában, az ingatlanfejlesztésben próbálkozik. Mivel tőkéje nincs, társakat von be. Egy gyönyörű tó, a félig Angliához, félig Waleshez tartozó Tükör-tó ( Llyn Drych) mentén luxus apartmanokat építenek. Rhis eredeti elképzelése az, hogy ismert művészek, idős kultúremberek költöznének ide nyaranta, csakhogy üzlettársa kioktatja: az alkotóknak nincs pénzük. Ezért aztán nyilvánosan hirdetik meg az addig elkészült öt apartmant. túlzás, hogy átütő a siker: maga a tó ugyan gyönyörű, de egy évben háromszáz napig esik az eső, valahogy nem erre vágynak a nyaralók...Ráadásul a helyi lakosság sem támogatja a befektetést,mivel szerintük elcsúfítja a tájat. Egy szilveszteri partin-melyre a helyieket is meghívják-botrányos események történnek. A másnap hajnali tó-átúszó versenyen,melyet minden évben megrendeznek,holtan találják az egykor szebb napokat látott énekest.

Leo és Ffon nyomozó-miután tisztáznak egy nem éppen kellemes félreértést, egy bizonyos randi-oldallal kapcsolatban-nyomoz az ügyön. A gyilkos fegyvert nem találják,találnak viszont kötélnyomokat Rhis lábán,de a csuklóján nem. Ahogy halad előre a nyomozás,kiderül,hogy mindenkinek van valami titka. Mindenki másnak mutatja magát,mint ami valójában. Rhisnek egészen mocskos titkai voltak. Felesége,Yasmin,válni akart tőle,s mintha a két kamasz ikerlány is tudna valamit. Dee,az előkelő modorú,kissé egzaltált idős hölgynek is megvannak a maga titkai. Az üzlettársak viszonya sem volt éppen harmonikusnak nevezhető. Valaki a közösségi portálon hónapok óta fenyegette az áldozatot,Yasmin szerint egyszer még a lakásukon-pontosabban:apartmanjukon-is megjelent egy középkorú nő, és össze-vissza ordítozott. Egy fiatalember,aki korábban drogot árult,és állítólag megváltozott,mindenféle földi jóval ellátta az egész telepet. Egy kedves anyának és fiának Rhys megengedte,hogy részletfizetési kedvezménnyel vásárolja meg az apartmant,amit az üzletszabályzat szigorúan tilt. A hamarosan felépülő vízi élménypark pedig a helyi csónakház tulajdonosának érdekét sértette. Egyszóval:Clare Mackintosh úgy bonyolítja a cselekményt,hogy gyakorlatilag egyik szereplőt sem zárhatjuk ki a gyanúsítottak közül,még a rendkívül rokonszenves Ffon nyomozót sem, akinek a múltjából furcsa dolog kerül elő... 

Az utolsó meghívás című könyvben a Szerző tökéletes mikrovilágot hoz létre. Az öt apartman,benne az a sok különböző karakter-mintha kilépnénk a valódi világból. Ügyesen fókuszál a Szerző erre a maga teremtette mikro-valóságra.

 Érdemes lenne erről a könyvről egy társadalomtudományi-kommunikációelméleti elemzést végezni. Nagyon fontos szerepet kapnak ugyanis Clare Mackintosh művében a különféle kommunikációs helyzetek és módok:
- személyes kommunikáció, beszélgetés illetve mindaz,amit a regény szereplői hazudnak vagy elhallgatnak
- gesztus, mimika
- hagyományos, papíralapú levél,lehet,hogy ennek közvetlen szerepe is van a bűntényben
- elektronikus levél
- telefon
- közösségi portálok ( az egyik mellékszereplő pl. influenszer).Az utolsó meghívás igazán modern,aktuális könyv,Mackintosh kiválóan ábrázolja benne korunk egyre erősödő válságait.

Ajánljuk Claire Mackintosh:Az utolsó meghívás című könyvét mindazoknak,akik szeretik a klasszikus angol típusú krimit,természetesen modern köntösbe ágyazva.

Álomgyár Könyvkiadó, 2022.Fordította Medgyesi Csilla

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása