Boldogkői Zsolt:A szabad elme illúziója

 Dr.Boldogkői Zsolt kitűnő könyve remekül mutatja be a genetika legújabb eredményeit- ismeretterjesztő stílusban, művelt laikusok számára. A szabad elme illúziója nem átfogó, kályhától induló és mindent aprólékosan megmagyarázó monográfia, hanem kisebb terjedelmű írások gyűjteménye, melyek olyan, mindenkit érdeklő témákkal foglalkoznak, mint intelligencia, szexualitás, bűnözés, szülő-gyermek viszony, stb- és mindezeket a genetika szemüvegén kerestül tárgyalja. Az alábbi, méltatlanul rövid könyvajánlóban nagyon röviden áttekintem, mi minderől is esik szó A szabad elme illúziója című könyvben- a teljesség illúziója nélkül, inkább arra koncentrálva, hogy számomra mi volt a legérdekesebb. Remélem, kedvet kapnak e könyv elolvasásához, és megrendelik, vagy kikölcsönzik valamely egyetemi könyvtárból.

Megtudjuk, hogyan épül fel a DNS, mi az egyes bázisok funkciója.Megértjük, hogy a genom nem valamiféle mérnöki tervrajz, inkább kódrendszer, melyből a sejt " kilesi", hogyan kell működnie. Olyasfajta egyszerűen olvasható "genetikai tervrajz, mint azt nagyon sok ismeretterjesztőnek szánt cikk állítja, nem létezik. Képet kapunk arról, hogy az intelligenciáért sok gén felel, nem tudunk egyet kiválasztani,megnevezni és azt módosítgatni. Egy apró megjegyzés: tudomásom szerint a pszichológusok jelenleg kilencféle intelligenciát különböztetnek meg. Érdekes lenne egy olyan vizsgálat, mely minden fajta intelligencia esetében feltárná a genetikai és/vagy környezeti hatások szerepét, egymáshoz való viszonyát.
A legfontosabb kérdés persze, amire a cím is utal, hogy létezik-e szabad emberi akarat, objektíven,racionálisan működő emberi agy, vagy pedig az ember eredendően olyan lény, aki génjeinek szeszélye, parancsa alapján működik. Boldogkői Zsolt számtalan elméletet, kísérletet ismertet erről a témáról. Nekem ezek közül a legrokonszenvesebb Kevin O'Regan elmélete, amely szerint az a fontos az agy számára, amely érdekes is. Aki tanított már általános iskolában, kicsiket ( alsó tagozatosokat), az tudja, hogy mennyire nehéz egy gyermeket olyasvalamire rábírni, amely nem érdekli. Mennyire nehezen tanul meg a gyerek olyat, amelyhez, úgy érzi ( pontosabban: az agya úgy gondolja), hogy nincs hozzá semmi köze. Az egész pedagógia módszertan arról szól, hogyan " adjanak el" a gyermeki agy számára olyan ismereteket, mellyel a gyermek adott pillanatban még nem tud mit kezdeni, később azonban fontos lehet. Eredendően tehát kell az agy számára a motiváció. Felnőttkorban ugyanez a helyzet, csak addigra az emberi agy már kondicionálva van arra, hogy bizonyos dolgokat akkor is meg kell tennünk, ha nincs belőle pillanatnyi hasznunk. Talán túlságosan is rá vagyunk erre kondicionálva...ezért olyan sok a boldogtalan ember, szerte a fejlett világban.
Nagyon fontos volt számomra ez a könyv abból a szempontból, hogy megértettem, mi az az allél. A középiskolai biológiakönyveknek valahogy nem sikerült ezt megértetni. De még fontosabb, hogy mi az allélek jelentősége. Nem mindegy, hogy az apai vagy az anyai allél aktiválódik. Abból is levonhatunk messzebbmenő következtetéseket, hogy a gyermekben a szülő génjei versenyeznek egymással.
És hát a szexualitás genetikai vonatkozásai- kimeríthetetlen téma, és nagyon sokat lehet róla gondolkodni. Engem például elgondolkodtatott, hogy az ember azon ritka fajok egyike, ahol a nőstény igyekszik szép és kívánatos lenni. Valami mélyebb oka is van ennek, valami, ami a messzi múltban gyökerezik, és túlmutat a genetikán. Jobban kellene ismernünk az újkőkori népek archaikus műveltségét, hogy ennek a titoknak végére járjunk. Aztán persze azt is rengetegszer megkérdezzük magunktól- merthogy az élet különs szituációkba kergeti az embert-, hogy mi az oka a monogámia általános elterjedésének. S hogy az ember valóban poligám-e- Boldogkői Zsolt szerint erre mutat az is, hogy a nőstények kisebb termetűek a hímeknél.
A szabad elme illúziója olyan könyv, amely rólunk szól. Éppen ezért ajánlom mindenkinek, szépen, lassan olvasva, átgondolva, saját életünkből vett példákkal illusztrálva. Nagyon tanulságos.

AduPrint Kiadó és Nyomda Kft.2013.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása