Bakcsi György:En Passant felügyelő visszatér

 Bakcsi György, amellett ,hogy kitűnő irodalomtörténész is volt,a magyar sakkfeladványszerzés egyik legnagyobb alakjaként írta be nevét a kultúrtörténetbe. En Passant felügyelő trilógiájának harmadik része, az En Passant felügyelő visszatér, a magyar sakk- könyvkiadás egyik legnagyszerűbb darabja. Irodalmi stílusú történetekbe ágyazva mutat be elképesztő sakkfeladványokat, melyeket nem könny megoldani, kezdő sakkozóként nem is érdemes rá vllalkozni. El kell érni legalább kb. 1800 Élőt, hogy az egyszeri játékos legalább a siker esélyével lásson hozzá a feladványok megoldásához. 
Már a belső borítólapon sem akármilyen feladvány kínálja magát: egy rendkívül bonyolult, sokbábos állásban kell megmondani, egy lépéspár után hányféle állás lehetséges. Őszintén szólva, hozzá sem tudok kezdeni. De nem könnyű a 164. oldalon található feladvány sem:matt tizenegy lépésben úgy, hogy a hatodik sort teljesen elzárják sötét gyalogjai, világosnak pedig van egy huszárja, bástyája és futója. Nagyon nehéz. A következő oldalon látható Cyrill Kipping-feladvány sem akármi: a harmadik soron öt sötét gyalog alkot falanxot, a másodikon öt világos. Itt csak három lépésben kell mattot adni, de emberpróbáló ez is. Mint ahogy a falanx témakörével foglalkozó Speckmann-feladvány is kifog az emberen, pedig itt világosnak jókora anyagi előnye van: vezér, futó, plusz hét gyalog bástya és gyalog ellen. Mégis nehéz a feladvány. Mi a tanulság:sakkfeladványok esetében nem játszik szerepet az anyagi előny vagy hátrány. Jól mutatja ezt a 165. oldalon található műremek:sötétnek négy vezére van, nem is annyira passzívak, világosnak meg van két bástyája, két futója és két huszárja. Mégis világos nyer- azért kíváncsi lennék ezzel az állással kapcsolatban egy komolyabb gépi ellenőrzésre...A 171. oldalon található kevésbábos viszont arra jó, hogy megértsük, mit is jelent a szabadmatt, hogyan kell játszani világossal és sötéttel egy szabadmatt- követelményű feladványt. A már említett Werner Speckmann nevű szerzőnek van egy igen nehéz, 1971-ben keletkezett kevésbábos feladványa, mely a Diagramme und Figuren- ben jelent meg: világos két bástya (b1, c1), király f1, sötét király h1- en áll. Követelmény. matt két lépésben. Szóval, akik szeretik a feladványokat, netán versenyeken is részt vesznek, azok dúskálhatnak a jobbnál jobb, művészibbnél művészibb alkotásokban. 
S ne feledkezzünk meg a jobbnál jobb történetekről! Van itt sztori Szilézia 18.századi megszállásáról, a Borgiák végnapjairól, Sherlock Holmesról, Agatha Christie-regénykről- szóval, felvonul itt a világirodalom és a világtörténelem számtalan hőse, a kriminalisztika képzelt és valóságos alakja. Bakcsi György könyve igazi kulturális kavalkád, megmártózás az egyetemes emberi kultúra mélyvizében. 
Kiknek ajánljuk ezt a könyvet? Elsősorban 1700-1800 Élő-pontszám feletti sakkozóknak. Ahhoz, hogy az ember feladványokat fejtsen, szert kell tenni bizonyos gyakorlati játékerőre. Akkor fogja értékelni és megfejteni a különleges állásokat. 
A könyv ma már antikvár különlegesség, nagyobb könyvtárakban, jobb antikváriumokban található meg. 

Sport, 1985.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása