Patricia Lewin:Nyomtalanul eltűnt

Patricia Lewin:Nyomtalanul eltűnt című könyve fikciós bűnügyi regény,de annyira szuggesztíven,életszerűen ábrázolja az író a cselekményt körülvevő milliőt, hogy úgy érezzük:ez a tragikusan izgalmas sztori a világon bárhol, bármilyen korban, bármelyik családdal megeshetne. Az amerikai írónő könyve nemcsak egy izgalmas krimi, hanem egy korunkban sajnos jelenlevő, aktuális társadalmi jelenség ábrázolása is. Az alábbi könyvajánlóban rövid spoilert közlünk a regényről, de nem visszük végig a cselekményt, elvégre bűnügyi regényről van szó, hadd maradjanak izgalmak minden Olvasónak. 

Kitalált sztoriról van tehát szó.Erin Baker titkosügynök súlyos családi tragédia jelenvalóságát hordozza magával. Gyermek volt, amikor nála négy évvel idősebb nővére eltűnt.Clara négy évvel később került elő, az átélt traumák úgy megviselték, hogy elmegyógyintézetbe került. Erin a mai napig magát hibáztatja a történtekért, mert aznap neki kellett volna vigyáznia testvérére, de inkább játszani szeretett volna, ezért inkább a tesó kezébe nyomott egy jégkrémet, hogy megnyugtassa. A kislány gyakorlatilag felügyelet nélkül maradt, ezt használta ki az emberrabló. Legalábbis Erin így tudja. A fiatal nő egyébként igencsak kemény foglalkozást űz: önvédelmi órákat tart jövendő CIA-ügynököknek. De főnöke is látja rajta, hogy munkáját ugyan jól végzi, de a múlt sebei még nem hegedtek be.  Aztán Erin egy nap kocgni indul. Már éppen fordulna vissza, amikor meglát egy jégkrémest. Valami nagyon ismerős rajta. Nem, nem az arca: a keze. Baker ügynök egyre biztosabb benne, hogy testvére eltűnésének napján ugyanezt a jégkrémest látta a környékükön. Persze, még ha igaz is lenne az állítás, az sem bizonyítana semmit, csakhogy a cég vezetője nem tud semmit a bűvésztrükköket bemutató, ezzel gyerekeket maga köré vonzó jégkrémesről. 
Baker ügynök felveszi a kapcsolatot Donovan nyomozóval, aki eleinte gyanakodva fogadja a nő közeledését, egy idő után azonban úgy érzi, nem bánná, ha munkakapcsolatnál több alakulna ki köztük. Hamarosan itt az első közös ügyük: eltűnt egy nyolcéves kisfiú a korábban biztonságosnak ismert környékről. 
A történet másik szála: egy nemzetközi banda gyermekrablással foglalkozik. A gyerekeket egy mindenki elől elzárt kastélyban tartják fogva. Egy darabig itt maradnak, aztán eljön értük a Kereskedő, aki rendkívül kegyetlen ember, és valahová elviszi innen a gyerekeket. Roy már tizenhat éves régóta él a kastélyban, gondnokként dolgozik plusz az ő feladata megnyugtatni azokat a gyerekeket, akik nehezen fogadják el a helyzetet. De Roy kezd besokallni, elege van az egészből, elhatározza, hogy az új fiúval, Codyval együtt megszökik. Csakhogy a kastélyt nagyon kegyetlen őrök őrzik, plusz ott vannak a harapós kutyák. Egy éjszaka a két fiú megkísérli a szökést. Segíthet nekik, hogy a személyzet egyik tagja, aki gyűlöli urát, a Tábornokot, titokban a gyerekekkel van. Vagy mégsem? Lehet, hogy a Tábornok átverése az egész? 
Patricia Lewin könyve nagyon kemény, kegyetlen témát dolgoz fel kíméletlen őszinteséggel. Csak azoknak ajánljuk a Nyomtalanul eltűnt című könyvet, akik szeretik a kemény, kegyetlen, akár a valóságban is megtörténhetne- típusú fiktv történeteket.

General Press Kiadó, ford. Szieberth Ádám,2004.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása