Stephen King:Minél véresebb

 Stephen King: Minél véresebb című könyve négy, remek isregényt tartalmaz. Közös ezekben a művekben az, hogy a világ talán legimsertebb besteller-írója kritikusan áll korunk valóságához. Egyik történet sem a szó klasszikus értelmében vett krimi, inkább az angol Rolad Dahl " meghökkentő meséi"- hez álnak közelebbb.Mindenesetre szórakoztató, gondolkodtató művekről van szó. Az alábbi könyvajánlóban mind a négy történetről egy rövid spoilert közük. A folytatást megtalálják a könyvben...

Mr. Harrigan telefonja. A történet 2000 körül játszódik az Amerikai Egyesüllt Államok egyik nagyon kis településén. Mr. Harrigan, az egykori tőzsedekirály, milliárdos üzletember, ide vonul vissza, mert elhatalmasodik rajta az ízületi gyulladás, nem tud dolgozni. Összeismerkedik egy kissrácccal, Craiggel, és megbeszéli a szülőkkel, hogy Craig azontől minden hétvégén felolvas neki különböző könyvekből. Craig szorgalmasan eljár az öregúrhoz, és mesélin kezd neki saját világáról. Többek között megmutatja az idős Mr. Harrigannak, milyen is egy mobiltelefon. Az öregúr eleinte irtózik az újítástól, de aztán gyre inkább megbarátkozik a telefonnal és internettel. Először csak telefonél, aztán már hírpotálokat olvas a neten- megtanul e-mailt küldeni, háttérképet, csengőhangot beállítani. Pár hónapon belül az öregúr életének nélkülözhetetlen része lesz  a mobilteleon és a net. Csakhogy Mr. Harrigan egészségi álapota egyre romlik. Egy kora délután Craig talál rá az öregúr hlttestére. És a temetésen olyat tesz, amit később nagyon megbán...Igazi Stephen King-stílusú és témájú történet, rendkívül izgalmas pszichológai motívumokkal. 

Chuck élete. Ez a történet ötvözi az igazi amerikai típusú sci-fit az európai posztodern irodalommal. A történetet időben visszafelé ismerjük meg. A jelenben a világ válságos időszakot él át. Az országok- szó szerint- széttöredeznek, minden felé természeti katasztróffák akadályozzák a normális életet. Kalifornia állam gyakorlatilag letöredezik az Egyesült Államokról, milliók menekülnek Nevada felé, mely így az USA legnépesebb tagállama lesz. Tévé alig, térerő hol van, hol nincs, az iskolai tanítás normális menete megszakad. És mindenfelé megjelenik egy plakét, egy hirdetés, a tévében egy bejátszás:39 remek év! köszönjük, Chuck! Senki nem tudja,, ki az a Chuck, miért köszönnek meg neki 39 évet. A történet második részében mi megtudjuk, ogy Chuck egy bankban dolgozik és konferenciára küldi a cége. Meglát egy utcazenészt, és elfelejti a konferenciát, a szuperelegáns öltönyét, a társadalmi státuszát: táncolni kezd és az emberek vele táncolnak. Azt gondolom, a Chuck élete Stephen Kng valaha volt lejobb műveinek egyike. 

Minél véresebb.Egy amerikai iskolának tesvérkapcsolata van egy skóciai iskolával. Nem lepődik meg hát a tanári karból senki, amikor Skóciából származó csomagot hoz a futár. Szerencsére csak délután bontják fel, akkor kevesebb a gyerek- így kevesebb lesz az áldoozat. Így is több tucatnyian meghalnak, megsebesülnek. 
Holy magánnyomozó, korábbi rendőrségi gyakorlattal. Miután elkapott egy sorozatgyilkost, leszerelt a rendőrségtől. Magánnyomozó irodája kutya-eltűnésekkel, macska-fáramászásokkal, eltűnt férjek és börtönbe bevonulni nem szándékozó bűnözők keresésével foglalkozik. holy a tévében látja az iskolai röbbantást, és nagyon megviseli az eset. Nem tud a saját ügyeire koncentrálni. Feltűnik neki egy tévés kommentátor, aki először ért a tömeggyilkosság helyszínre. Valami van a szája szélén. Lehet, hogy a saját szőre. De mi van, ha műbajusz egy darabja?

A Patkány.Drew szeretne nagy író lenni, ebből eddig annyi valósult meg, hogy megjelent néhány novellája, igaz, nevesebb irodalmi folyóiratokban. Kiérdemelte az egyetemi tanári rangot- ezzel a munkával azonban még kevesebb ideje jut írni. Kutalálja, hogy alkotói szabadságot vesz ki, hogy kizárólag a regényére koncentráljon. Egyik rokonuk szinte világvégi faházába vonul vissza, felesége, Lucy, nem kifejezetten van oda az ötlettől, de azért kénytelen- kelletlen elfogadja, hátha lesz abból a regényből valami...Drew-t mindenféle balszerencse éri, megfázik, hatalmas vihar sújt le a térségre és kidönti a fákat, nem lehet közlekedni, elmegy a telefon is. Aztán, egy éjszaka, Drew találkozik egy állattal. Egy patkánnyal. A aptkány üzletet ajánl: segít Drew-nak befejezni a regényt, cserébe az író egyik szerette meghal. 
Stephen King ebben a történetben az írásról, mint alkotói folyamatról szeretne nekünk elmondani bizonyos dolgokat. 

Kinek ajánljuk ezt a könyvet? Stephen King rajongóinak ( hozzátéve, hogy ezek a történetek némileg mások, mint amelyekket Stephen Kinhtől megszoktunk), illetve minden Olvasónak, aki szereti az igényes szórakozást. 

Európa Könyvkiadó, Budapest, 2021. Fordította Pék Zoltán



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása