Carlos Ruiz Zafón:A Köd herecege

 Carlos Ruis Zafón:A köd hercege című trilógiájának első része a " címke szerint" ifjúsági regény. És valóban, a mű főalakjai tizenévesek, akikkel mindenféle kalandok történnek, melyeket persze- egy tragikus kivétellel- túlélnek. A köd hercege azonban ab ovo túlmutat a puszta ifjúsági regény-létezésen. Olyan kérdéseket vetet föl bennem, melyek az egész emberi társadalomra vonatkoznak, érintenek nagyon komoly pszichológiai, vallási kérdéseket. Zafón regénye tehát felnőttek számára is bízvást ajánlható olvasmány. Ebben a rövid könyvajánlóban nem cselekmény- részletet szeretnék ismertetni, nem spoilerezek, inkább néhány olyan kérdést írok le, és próbálok elmélkedni a helyes válaszon, melyek olvasás közben bennem felmerültek. 
1. Létezik-e a megtestesült Gonosz? Zafón szerint igen, ráadásul igencsak kiismerhetetlen teremtény: hol doktor, hol cirkuszi varázsló, hol meg fojtogató víziszörny. Ha belegondolunk mindennapi életünkbe, mindannyian ismerünk olyan embereket, akiket mintha a gonosz szállt volna meg, úgy viseltetnek embertársaik felé. A Gonosz létét még az amúgy önmagukat nem spirituálisnak definiáló emberek is elismerik. Ha nem lenne Gonosz, érvelnek, mitől lenne a sok természeti katasztrófa, háború. Még a racionálisnak tűnő emberek is elfogadják, hogy léteznek sötét erők. 
2. Létezik-e a mágia olyan értelemben, ahogy Zafón regényében megjelenik: hogy pl. elsüllyedt hajók emelkednek ki a tenger mélyéről, emberek csak úgy piff-paff megjelennek, akár a világ másik tájáról kerülnek elő, vagy éppen szobrok kéztartása illetve mimikája megváltozik- van-e mágia ilyen formában? Azt gondolom, ez megtapasztalás kérdése. Akinek az életében történtek már megmagyarázhatatlan jelenségek ( akár pl. UFO-észlelések, közvetlen kapcsolatok idegenekkel,levitáció, stb.), az hinni fog mindebben.Akivel viszont nem történt még ilyesmi, annak mondhatják a " hívők", illusztrálhatják saját példával- az az ember nem fog hinni ilyesmiben. Mágia tehát hit által létezik. 
3.A Harry Potter-regények óta könyvpiaci és irodalmi divattá lett az ifjúsági regényeknek a mágiával történő összekapcsolása. Van egy probléma, éppen gonosz varázslók fenyegetik elpusztítani a világot, de jönnek a fiatal varázslók és hipp-hopp megoldják a problémát. Zafón regénye nem ilyen. Max és társai egyáltalán nem különleges képességű vagy különc személyiségű fiatalok, inkább olyan emberek, akik a történelem ( a regény cselekménye a második világháború idején játszódik) nagy ugrásai közepette próbálnak talpon maradni. Max próbál beilleszkedni az új világába, a nagyváros után a kis faluba, Rolandot hamarosan besorozzák, szeretné még kiélvezni az utolsó nyarát, Alicia pedig első szerelmét élvezi. Maga a Carver család sem valami hiperszellemű társaság, csak próbálnak túlélni. Egész jól csinálják. 
Ajánlom ezt a könyvet minden irodalomszerető embernek, legyen az gyerek vagy felnőtt, fiatal vagy idős. Ez a könyv elvisz egy másik világba- de úgy, hogy ott mindannyian magunkra ismerhetünk. 

Európa Könyvkiadó, Budapest, 2020.Fordította Báder Petra

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása