Peter James:Élve vagy holtan

 Peter James: Élve vagy holtan című könyve könyve igen izgalmas, feszültségteljes bűnügyi regény. Ha szabad igazán személyes stílusban folytatni: engem mindig is érdekelt, hogy egy- egy bestsellerben milyen emberi adottságok, lélektani folyamatok figyelhetők meg-, persze, nem mindig a pszichológia legmélyebb eszközeivel ábrázolva, de azért ott vannak, jelen vannak, az emberi jellem legemelkedettebb és legaljsabb tulajdonságai is. Peter James könyvében az egészséges emberi személyiség alább torzulásai figyelhetők meg:
- kapzsiság
- manipulálás
- mások félelemben tartása 
- patologikus félelem
- érzelmi zsarolás és az emögött érezhető örömérzés
Az alábbi rövid könyvajánlóban belepillantunk a cselekménybe, divatos szóval spoilerezünk, hogy aztán Kedves Látogatók megrohanják a könyvtárakat, könyvesboltokat, antikváriumokat egy- egy,még megmaradt példányért. 


Akkor jöjjön a spoiler! A regény fikciós, napjainkban játszódik Európában illetve Amerikában. Mickey Starr éppen egy kompon ül, szeretne átérni a túlsó partra, már csak azért is, mert rengeteg drog van a kocsijában.Annyi, amennyiből testi fogyatékos testvérének életre szóló, magas színvonalú ellátást biztosíthat. Az egyik vámtisztnek azonban feltűnik Mickey idegessége, és alapos vizsgálatnak vetik alá az autót.A gépkocsiröntgen kimutatja, hogy a Ferrari pótkereke súlyosabb, mint a gyári szabványérték. Hívják a kábítószerkereső kutyát. Mickey ekkor elveszíti a fejét, és nekitámad a vámosoknak, majd a rendőröknek, ütni- verni kezdi a zsarukat. Rövid autóüldözés, meg négy-öt rendőr kell hozzá, hogy lefogják. Előzetes letatóztatásba helyezik, és vádat emelnek ellene. Nyilvánvaló, hogy nem ő a banda főnöke, ő csak kishal. Vajon hajlandó lesz a nagyobb halakról szlni a zsarunkak, némi vádalku fejében? Igen. A rendőrség hamarosan letartóztatja Terence Greadyt, az ismert ügyvédet, jogvédőt és jótákonysági rendezvényeken gyakran szereplő népszerű embert. Letartóztatása óriási médiaszenzáció.A világ és családja szemében makulátlan Terence egy kétszínű manipulátor, aki most igazán veszélyben érzi magát. Mozgósítja alvilági kapcsolatait:verőembereket küld Mickey testvérének lakásására, hogy beszélgessenek el kicsit a fiatalemberrel. Aztán másodjára már igen durván megverik a srácot. Terence nyomást akar gyakorolni Mickey-re, annak érdekében, hogy vonja vissza vallomását. 
A történet másik szála egy gyermekét egyedül nevelő anya története. Meg Magellan nehéz helyzetben van, választania kell: Munkahelye, a neves gyógyszergyár ugyanis néhány száz kilométerrel északabbra költözik, Megnek nem lesz lehetősége arra, hogy megfelelő iskolába járassa kislányát, valamint családjától is messze kerül. Így azátn elfogadja a gyógyszergyár által kínált végkielégítés- csomagot- nem is annyira rossz ez így. Aztán idezést kap a bíróságra, esküdtként kell feladatot teljesíteni egy tárgyaláson. Természetesen- mint bizonyára kitalálhatjuk- Terence Gready tárgyalása az. A ravasz ügyvéd pedig óvatosan manipulálni kezdi az esküdteket....Spoiler vége. De ne higgyük, hogy ez az utolsó csavar a történetben. Sokmindenkiről ki fog derülni, hogy nem az, akinek látszik. 

Peter James:Élve vagy holtan című könyvét az igazi krimirajongóknak ajánljuk. A regeny a klasszikus angol típusú krimi és a keményebb, a szakirodalom által amerikai típusú-nak mondott  bűnügyi történet ideális keveréke. Műfajának egyik remeke. 

Az Élve vagy holtan című könyv a GeneralPress Kiadó Világsikerek című soroztabáan jelent meg, 2023-ban. Fordította Kajsza Krisztina. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása