J.Edigey:Milliók a bőröndben

 A J.Edigey név írói álnév, egy lengyel krimiírót takar. A hidegháború idején a keleti blokkban a lengyel krimi- és sci-fi irodalom volt a legmagasabb színvonalú (gondoljunk Stanislaw Lem vagy Joe Alex nevére, egész világon bestsellerré vált műveire). A Milliók a bőröndben azért maradandó színvonalú alkotás, mert a cselekmény jóval eredetibb, mint sok angolszász krimi esetében. Éppen ezért röviden közlök egy spoilert a könyvről, amely inkább már csak antikváriumokban szerezhető be. Vagy az OSZK-ban, hiszen ott minden, Magyarországon megjelent nyomtatott mű elolvasható.

A fiktív történet az 1970-es évek Lengyelországában játszódik. Hiánygazdaság van, a földművesek beszolgáltatási kötelezettséggel küzdenek, ám az állam ezt már nem ingyen kéri, mint az 1950-es években: honorálja, valami kis készpénzt fizet érte.Minden hónapban ugyanazon a napon utalják az összeget. Ezt használja ki négy bankrabló, és kirabolja Lowicz nevű kisváros bankját, nem is akárhogy: álszakállal, festett arccal jelennek meg a helyszínen, azt mondják, Varsóból, a fővárosból jöttek, és az Élelmezési Hivatal képviseletében járnak el. A biztonsági őrt ( kinek egy semmire sem használható karabélya van) könnyen lefegyverzik, a dolgozókat beterelik az igazgató irodaájába, a páncéltermet kinyittatják, és 4 millió lengyel zlotyt lopnak el, ami abban az időben iszonyatosan nagy pénz, a legnagyobb tévés vetélkedő fődíja mindössze húszezer-valahányszáz zloty. A bankrablók az elkövetés után néhány órával találkoznak egy csendesnek vélt erdei tisztáson, ahol azért gyűlnek össze, hogy szétosszák a pénzt. Csakhogy Kazki, a bandavezér, aki fél éven át készítette elő a rablást, kijelenti: nem bízik meg abban, hogy társai bölcsen járnának el a pénzzel kapcsolatban. Attól fél, hogy mindenki nekikezdene költekezni, az pedig a szocializmus korában Lengyelországban igencsak feltűnő lenne. Kazki kijelenti, hogy a pénzt biztos rejtekhelyre dugta, és három hónap múlva kap mindenki félmilliót. Ez is óriási összeg volt akkoriban. Csakhogy a három tettestárs nem akarja ezt elfogadni, és verekedés robban ki. Nem olyan nagy, csak egy kicsi. Kazki a folyó partjára lép, mire az esőtől alaposan elázott mart leszakad alatta. Kazki egy kőre zuhan, meghal. Baleset, nem gyilkosság. Csakhogy nincs meg a pénz. Ráadásul másnap a rendőrség már tudja, hogy ki az áldozat, s arra is hamarosan rájönnek, hogy Kazki benne volt a bankrablásban. Utánajárnak a férfi előéletének, kiderült, hogy már egyszer majdnem lecsukták, alkatrészlopás miatt. 
A három bankrabló ezek után önálló utakon próbálja megtalálni a pénzt. Közülük a legfélénkebb,legijedősebb, s talán éppen ezért a legeszesebb, az amúgy minisztériumi tisztviselőként dolgozó Zygmunt jut legközelebb az igazsághoz: felkeresi Kazik volt feleségét, és elmond neki ( majdnem) mindent. Kaziknak volt a hajdani feleség házában egy pincéje. Zygmunt szerint ott a rablott zsákmány. A volt asszony hiszi is meg nem is, amit a férfi mond, úgy van vele, egy próbát megér. Zygmunt és a volt asszony lemennek a pincébe, s mit találnak ott? Az egyik bankrabló szitává lőtt holttestét. Úgy látszik, mások is eljutottak a megfelelő következtetésre. Zygmunt megrémül, ugyanis nem ő ölte meg a férfit. Két középiskolás diák látott egy napszemüveges, szakállas pasast kilépni az épületből egy nagyon nehéz kék bőrönddel. Ráadásul hamarosan megöli valaki a volt feleséget is. Spoiler vége.

Szóval, hajsza a pénz után. De megtalálja valaki a hatalmas zsákmányt? És mi lesz a másik két bnakrabló sorsa- életben maradnak, vagy a titokzatos tettes őket is elintézi. 
Ajánljuk ezt a könyvet minden krimirajongónak. Nagyon jó olvasni a sok angolszász regény után egy meglehetősen egyedi közegben játszódó bűnügyi történetet. J.Edigey igencsak tehetséges szerző, s ha néhány ezer kilométerrel nyugatabbra születik, talán világhírnévre is szert tehetett volna. Így " csak" a keleti blokk bestsellerírója lett. Azért az sem semmi. 

Fordította Varsányi István. Magvető, 1981.Albatrosz Könyvek sorozat.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása