Stefan Ahnhem:A verem

 Stefan Ahnhem a skandináv krimiirodalom egyik legismertebb és legjobb Szerzője. A svéd író számtalan alkotása felkerült már az európai bestseller-listákra, legismertebb a Fabian Risk- sorozat, mely a szimpla bűnügyi történeten kívül komoly társadalmi kérdésekkel is foglalkozik.. A Verem című könyv e sorozatnak hatodik kötete. Az alábbi könyvajánlóban egy nagyon rövid részletet közlünk a könyv cselekményéből- mondhatjuk úgy is, hogy spoilerezünk-, annak is inkább az elejéből. Bűnügyi regényről lévén szó, nem akarjuk megfosztani a jövendő Olvasókat a várt izgalmaktól.Érdemes elolvasni az előzményeket is- megérthető a könyv a sorozat első öt kötete nélkül is, de azért nm árt, ha képben vagyunk...

A fiktív történet három szálon játszódik, mely szálak aztán összekapcsolódnak.
1. cselekményszál. Dunja, a nyomozónő meggyőződésévé válik, hogy Sleizner rendőrfőnök korrupt. Nyomoztat egykori főnöke után, méghozzá nem is akármilyen eszközökkel. Felfogad két, korábban nagyvállalatoknál dolgozó, de lelkileg kiégett hackert, akik követőprogramot telepítenek Sleizner gépére, így aztán módjuk van a rendőrfőnök életét éjjel-nappal figyelni. Egyetlen meglepetés, hogy Sleizner minden nap jógázik. Egy napon azonban furcsa dolog történik:a rendőrfőnök korábban kel, elhagyja a minden reggeli jógát. Valami történt. Dunja nyomozó, akiben lassan a megszállottságig fokozódik a Sleizner iránti harag, azt sejti, hogy valami készül...
2. cselekményszál. Egy harmincas éveiben járó svéd házaspár kajakozni indul. A feleség, Erica, depressziós. Gyűlöli férjét, és azt gyanítja, a férfi meg akarja őt ölni. A koppenhágai csatornákon járnak éppen, amikor hatalmas komphajó közeledik feléjük, és a nő kajakja felborul. Amikor a feleség a víz alatt van, megdöbbenve lát a folyó mélyén egy autót, benne két holttesttel. A férfit tarkón lőtték, a fiatal nőt, aki feltehetőleg prosti volt, megfojtották. Jan Hesk kapja az ügyet, akit Sleizner rendőrfőnök nemrég léptetett elő, de különösebb véleménye nincs a férfi képességeiről. Csak annyit vár tőle, hogy gyorsan zárja le az ügyet. Eleinte azt gondolja a rendőrség, hogy az öltönyös pasas fojtogatós szexet játszott a prostival, a dolog balul sült el, a férfi lelkiismeret-furdalástól gyötörve öngyilkos lett. Csakhogy a nő körme alatt idegen sejteket találnak. Ráadásul kiderül, hogy a férfi nem más, mint a rendőrség különleges műveleti osztályának vezetője. Hesk a férfi lakásán talál egy több, mint tízéves mobiltelefont. A rendőr rendszeresen SMS-ezett valakivel, különböző kódokat meg mondat- töredékeket küldtek egymásnak, olyan az egész, mintha az áldozat valami titkos csoporthoz kívánt csatlakozni. A rendőrségi sajtótájékoztatón Hesk nyomozó igen érdekes dolgot művel:elájul. Sleizner rendőrfőnök szerint a különleges osztály nyomozói bedrogozták a kollégáját.
3. cselekményszál. Az előző köteteiből tudjuk, hogy Fabian Risk rávette fiát, Theot, hogy vallja magát bűnrészesnek egy hajléktalan meggyilkolásában. A dán rendőrség értékelte ugyan a fiú vallomását, de előzetes letartóztatásba helyezte. Fabiannel most közlik, hogy Theo öngyilkos lett a cellájában. Fabian nem hiszi el a rendőrség meséjét, igazságügyi boncolást kér, ahol is kiderül, hogy úgy sehogy sem történhetett a dolog, ahogy a rendőrségi verzió szól. Fabian saját szakállára nyomozni kezd. Felesége, Sonja elfordul a férfitól, megszállottnak tartja.

Ajánljuk Stefan Ahnhem:A verem című könyvét a Fabian Risk-sorozat kedvelőinek,és mindenkinek, aki szereti a jó, izgalmas, fordulatokkal teli krimit. 

Central Kiadói Csoport,2022.Fordította Erdődy Andrea

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása