Dymphna Cusack:Ketten a halál ellen

 Dymphna Cusack ausztrál írónő (1902-1971) a 20.század világszerte elismert bestseller-írója volt. Regényeiben a mélylélektani ábrázolásra való törekvés egyesül az izgalmas, feszültségekkel és váratlan fordulatokkal teli cselekményvezetéssel. Ketten a halál ellen című könyve -szerény véleményem szerint-a legjbb alkotása. Az alábbi könyvajánlóban egy rövid spoilert közlök, hogy ezzel hívjam fel a figyelmet arra, milyen nagyszerű olvasmányélménytől fosztja meg magát az, aki ezt a könyvet kihagyja. 

A fiktív történet a második világháború idején játszódik .Bart Templeton egy fiatal, könnyelmű, az életet élvezni akaró fiatalember, aki, hogy finoman fogalmazzak, nem túlzottan hűséges a nőkhöz. Élete nagy szerelme, Jan, kapcsolatuk éppen a háború előtt volt kibontakozóban. Bartet behívták, mielőtt elment, semmiféle ígéretet nem tett Jannek. A rendkívül jó katonának bizonyuló Bart a csendes-óceáni hadszíntéeren teljesített szolglatot, harcolt a japánok ellen, elképesztő tragédiákon ment keresztül. Talán etért is történt, hogy két vé alatt mindössze hat, semmitmondó levelet írt Jannek, apró, személytelen ajándékokkal. Aztán egyszer megírta, hogy hamarosan hzautazik, és Jan, aki hitt Bartben és a szerelemben, a kikötőben várja őt. Bart maga is meglepődött, azt gondolta, a lány már régen valaki mással szórakozik. De örül a találkozásnak. Jan nővére, Doreen, ellenzi húga kapcsolatát Barttel, szerinte a fiú nem Janhoz való: állhatatlan, kicsapongó, ráadásul ki tudja, mi minden történt vele a katonaságnál. 
Bart és Jan lemennek egy hétre a tengerpartra, a család halászkunyhójába. Bart próbál megnyugodni, a fornton töltött évek alaposan megviselték mentálisan. Nem alszik rendesen, visszaálmodja azokat a harci cselekményeket, melyeket átélt:varátai halálát, a súlyos sebesülések látványát. Egy ízben Jan és Bart éppen halat esznek, amikor a lány véreset köhög fel.Elmennek a lány háziorvosához, egy kedves, konzervatív idős bácsihoz, aki- bár nem mondja ki- valamilyen stressz-jelenségnek tulajdonítja az egészet, és azt javasolja gyógymódnak, hogy Jan és Bart házasodjanak össze, az mindketejüket megnyugtatná. Bartot nem igazán nyugtatják meg az orvos szavai. Végül abban maradnak, talán, azért, hogy megnyugtassák magukat, hogy Jan talán szálkát nyelt, az okozta a vérzést. Pár héttel később Jan újra vért köhög fel, mostmár nagyobb az aggodalom. Az ország legjobb szakorvosához mennek, egy fölényes, szarkasztikus modorú doktornőhöz, aki megállapítja, hogy Jan és Doreen lakásviszonyai nem éppen ideálisak, amúgy meg szűntelenül gúnyolódik az ifjú páron. A röntgenfelvételek és a vizsgálatok kimutatják, hogy Jan a kor egyik legrettegettebb betegségében, tbc-ben szenved. Ennek a tüdőbetegségnek akkoriban igen magas volt a halálozási rátája, az egész világon. Bart semmi pénzt nem sajnálna, hogy Jan a legjobb szanatóriumba kerüljön, Jan azonban- büszkeségből, hiszen még nincsenek összeházasodva- nem akarja ezt elfogadni. Erre Bart megkéri Jan kezét- doreen nagy bosszúságára. Így már Jan hajlandó elfogadni a férfi segítségét. Először egy állami szanatóriumba kerül, ahol annyi a beteg, hogy szinte összeérnek az ágyak, a koszt elviselhetetlen és nagyon kevés, a betegtársak egy része kritikán aluli magartást tanúsít. Jan azonban nem akarja Bartnak elmondani az igazat, hogy a férfi ne aggódjon....

Dymphna Cusack Ketten a halál ellen című könyve nemcsak kalandregény, nemcsak romantikus regény, hanem hűen ábrázolja a kor ausztrál társadalmát is. Ajánljuk ezt a kitűnő könyvet az irodalom minden kedvelőjének, egyrsézt azért, mert remek szórakozás, másrészt azért, mert alaposan elgondolkodtat bennünket az emberi kapcsolatok milyenségéről, erejéről. A könyv manasság már csa jobb antikváriumokban található meg. 

Európa Könyvkiadó, 1962.Fordította Vásárhelyi Miklós

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása