Háy János:A cégvezető

 Háy János a kortárs magyar irodalom egyik vezető személyisége. A cégveztő című regénye alámerülés a múltba, egy felső középosztálybéli ember sorsán keresztül bemutatván a rendszerváltás-korabeli magyar történelmet. Szokásomtól eltérően most nem spoilerezek, nikább azokat a kérdéseket, gondolatokat és kételyeket gyűjtöttem össze, melyek Háy János könyve olvastával- és a rendszerváltás-korabeli magyar histórián való gondolkodással- felmerültek bennem. Senkit nem akarok lelombozni, de Háy János könyve jó, sok ember talál önmagában és környezetében élő embertársain a regény főhőséhez hasonló kraktervonásokat. Úgyhogy jöjjenek azok a kérdések és problémafelvetések, ha pedig ezen túl vagyok, máis lehet menni könyvesboltba, könyvtárba, antikváriumba, beszerezni ezt a kiváló könyvet. 

Szóval, elsőként az jutot eszembe: volt-e Magyarország valaha erkölcsös ország? Hiszne még a 19.századi nagy előreugrás, a dualizmus korának nagy ipari és kereskedelmi fejlődése, urbanizációja is rengeteg korrupción-ahogy akkoriban mondották 19.századi őseink: panamán- keresztül valósult meg. elég csak megnézni a vasútépítéssel- a korabeli Magyarország gazdaságának egyik sikerágazata- kapcsolatos korabeli újségcikkeket: miért vezet keresztül a vasút Xy földbirtokos birtokán és kerüli el a közeli falut, ahol pedig szüksége lenne rá az utasoknak? Miért osztrák és német tőkéből valósul meg a vsút, s mik azok a furcsa záradékok a szerződés végén? Szóval: történelme során volt valaha hazánk erkölcsös ország? Államformától függetlenül: nem. A kommunizmusban volt valami felülről sugárzott puritán egyszerűség ( ha Kádár elvtársnak jó a krumplileves, akkor neked is, kisfiam), ám az elitek és a helyi elitek napról napra megszegték ezt. Ahol én lakom, a dollárbolt reggel hatkor nyitott, hogy az elvtársaknak és elvtársnőknek munkába menet legyen idejük egy kis flancolásra, illetve, hogy ne lássa senki, hogy ők a dollárboltban vásárolnak. A rendszerváltás, az újjászülető kapitalizmus pedig felszabadította a társadalomban addig rejtett sötét energiákat, kihozta az emberekből az " állatot". Lehet gazdagodni, hurrá!

A másik kérdés, ami felvetődött bennem: lehet-e politikai és társadalmi rendszert váltani úgy, hogy a társadalom erkölcsös marad? Ahány rendszerváltás csak volt a világtörténelemben, mindegyik együtt járt valami furcsa amoralitás terjedésével. A zsidók babilóni fogsága idején a földműveseket, iparosokat meghagyták eredeti otthonaikban, nekik nem kellett megkötözve, több száz kilométeren át Babilónba vonulniuk. Vajon miért? A napóleoni háborők idején Franciaországban egekbe szökött a korrupció: bizniszeltek a fegyverkereskedők, az élelmiszerkereskedők, a textilgyárosok és kereskedők: gyors konjunktúrán akarta magát megszedni mindenki, nemcsak a franciák, a de a meghódított államok elitje is. Miért pont a magyarországi- és tegyük hozzá: kele-közép-európai-, kommnizmus utáni rendszerváltásoktól várnánk el. hogy igazságosak, békések és mindenki számára kedvezők legyenek? Nem ringatjuk magunkat túlzott illúziókban? Egyáltalán:40 év kommunizmus után képes erkölcsös maradni egy társadalom?Ha megnézzük a környező országok ( pl. Szlovákia, Románia, Moldova, Lengyelország stb.) példáját, azt látjuk, hogy nem. Ne rakjunk magunkra túl nagy terheket. 

Bármily furcsa, én egy picit magamra ismertem ennek az úriembernek, Háy könyvének főhősének alakjában. Mármint a vágyak szintjén. Igen, mindenki szeretne olykor ( vagy nem is annyira olykor) több ingatlannal és sok gépkocsival rendelkezni, szeretőt tartani, vagy éppen megcsalni a férjét egy szexi pasival. A bűn vágy ott dolgozik bennünk, s nem valamiféle vallási indíttatásból, hanem azért, mert a fogyasztói társadalom szokásos mítoszai így csapódtak le bennünk. Megzavart bennünket ez a 20-21.század történelem, nehezen dolgozzuk fel. 

Háy János:A cégvezető című könyvét azoknak ajánlom, akik szeretnének előrelépni ebben a feldolgozásban. Egy jó karakterábrázolású. jó humorú, régebben divatos szóval.keserédes könyv, magas szintű regény. Mindenkinek. 

Európa Könyvkiadó, 2020.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása