Rejtő Jenő (P.Howard):A szőke ciklon

Egy személyes vallomással kezdeném :nagyon furcsán vagyok én Rejtő Jenővel. Nagyon tömören összefoglalva az a véleményem róla, hogy írt néhány jó könyvet, meg sok rosszat. Az a kevés jó viszont, ami életművéből maradandó, az valódi és megkérdőjelezhetetlen kincse a magyar irodalomnak. A szőke ciklon ezek közé tartozik: sok és jó humorral ,ihletetten megírt kalandos krimi. Az alábbi könyvajánlóban rövid spoilert közlök a könyvről, rejtői humor nékül, mert olyan csak Rajtőnek volt. Nem is érdemes megpróbálkozni az utánzásával.

A történet, mint minden igazi történet, a történelembe nyúlik vissza. Az 1917-es oroszországi forradalom után az arisztokráciának menekülnie kellett. Így járt a már idős Radzovill herceg is. A hófúvásban,szibériai hidegben végrehajtott menekülési akcióban egy fiatal,de rovott múltú alak,Jim Hogan segít neki. A herceg hálából felajánlja,hogy családi ékszereinek legértékesebbjét,egy egymillió fontotvérő gyémántot ad neki. Jim visszatér Angliába,nem nagyon bízik az ígéretben Betöréseket követ el,hogy fenntartsa magát. Amikor üldözi a rendőrség,egyszer csak megjelenik a herceg és átadja a gyémántot. Hogan tudja,hogy az értékes ékszer nem kerülhet a rendőrség kezére,ezért elrejti azt az Álmodó Buddha szobor belsejébe. Hogant életfogytiglanra ítélik,végrendeletében a gyémántot iskolatársának lányára,Evelyn Watsonra hagyja. Evelyn hazamegy,elújságolja a történetet anyjának. Ezt rosszul teszi,mert a szomszédos szobában lakó fiatalember,aki nem mellékesen szerelmes a lányba,kihallgatja a beszélgetést. De még nagyobb baj,hogy Jim Hogan végrendelkezését is kihallgatta a szomszédos cellában "elszallásolt"többszörös gyilkos. Evelyn kiasszonynak tehát több ellenféllel is meg kell küzdenie az Álmodó Buddha szoborért. Kiderül,hogy az amúgy nem túl értékes szobrot eredeti tulajdonosa elajándékozta. Meg kell vesztegetni egy hivatásának élő irattárost. Evelyn a neves tudós,Lord Bannister oldalán bonyolódik elképesztő kalandokba. Sokan azt hiszik,hogy ő a Nobel-díj várományos tudós felesége,akitől egyébként a lord nemrégiben vált el,és retteg,nehogy a sajtó mindezt megtudja. Ráadásul a történetnek újabb szála bontakozik ki:még az első világháborúban eltűntek bizonyos katonai dokumentumok,melyet egy ördögien manipulatív német titkosügynök lopott el,de mást tartóztattak le és ítéltek el a bűncselekményért. Evelyn úgy érzi,ő van hivatva arra,hogy helyreállítsa az ártatlanul elítélt fiatalember katonai és emberi becsületét. A lorddal együtt bejárják egész Európát,La Rochelle fogadójából például ellopják a fogadós kissé poshadt szagú hálójöntösét,majd szétverik a tudós vadonatúj kocsiját.Afrikába kerülvén  pedig....és itt a vége a spoilernek. Ja:még  annyit,hogy aki szeretné magától kitalálni a  megoldást, azaz a könyv végét,figyeljen arra oda,hogy hányszor veszítik el illetve cserélik el a szereplők a neszeszerüket. 

Rejtő olyankor jó,amikor a  jelenetnek/epizódnak pörögnie kell. Senki nem  tudott nála jobban komikus fordulatokat regénybe írni.Amikor Rancing éjszakára beszorul a takarítószertárba,s hajnalban menekül a kastélyból,nyomában a kertésszel,az inassal meg az ájuldozó szakácsnővel-hát az valami  feledhetetlen élmény. A szőke ciklon című kónyvben sok ilyen pörgős-mozgalmas-agyament epizód van. Szerintem ettől jó a köny. Olvassák el!

Magvető Kiadó,Albatrosz sorozat,1979.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása