Vincent Trybou:Az igazságtalanság pszichológiája

 Vincent Trybou francia pszichológus első magyarul megjelent könyve  Az igazságtalanság pszichológiája. Remélem, ezt a kötetet követik majd továbbiak, mert Trybou kiválóan ír, újszerű perspektívából világít meg problémákat,folyamatokat. Az alábbi rövid könyvajánlóban néhány megjegyzést szeretnék fűzni ehhez a minden tekintetben kitűnő könyvhöz, ezzel próbálom inspirálni a Kedves Látógatókat a mű elolvasására. 

Trybou három részre osztja könyvét:az igazságtalanság pszichológiája, a gyász pszichológiája illetve Politika és igazságtalanságérzés című fejezetekre. Szerintem érdemes lett volna egy bevezető fejezetet írni arról, hogy vajon az igazságtalanságnak érzett események, jelenségek csakugyan igazságtalanok-e. más szóval: ha én úgy érzem, hogy igazságtalanság ért, akkor valóban jól érzem? Persze, úgy is felfoghatjuk ezt, hogy a pszichológusnak- pszichiáternek nem az a dolga, hogy igazat adjon a páciensnek avagy bizonyítsa, hogy téved, hanem a páciens lelkiállapotának helyreállítása, az egyensúly helyrehozása az elsődleges cél. Ha ebből a megközelítésből tekintünk a pszichológiára, akkor teljesen felesleges azon tűnődni, pláne arról nyomozni, hogy valóban igaza van-e a páciensnek. A lényeg, hogy ő úgy érzi, hogy igazságtalanság érte, és nekünk ez a lényeg. Nagyon-nagyon sokat gondolkodom azon, hogy a fentebb leírtak ebben a formában igazak-e. Gyerekek, kamaszok egymás közti konfliktusainak vizsgálatakor, vagy éppen a szülőkkel, nevelőkkel való konfliktus esetében például semmiképpen sem lehet ebből a megközelítésből vizsgálni a problémát. Ott alaposan meg kell vizsgálni magát a " tényállást" is, akár szülőként, akár pedagógusként, akár pszichológusként találkozik az ember ilyen problémával.

Az első részben az igazságtalanságról, mint általában vett jelenségről szól a Szerző. Azokról a rossz, védekező-elhárító mechanizmusokról, melyeket az agy, saját kényelme érdekében, alkalmaz az ember lelkében-gondolataiban. Ide tartozik a problémán való általános, mindennapos és sokórás gyötrődés, a kisebbségi érzés felkeltése, az önérdek-érvényesítésre való hajlam hiányáról szóló hazugság, a probléma elhessegetése, a mosógép-effektus beindítása- szóval, rengeteg rossz mechanizmus, viselkedésforma, amelyekkel a bennünket ért vélt vagy valós igazságtalanságra reagálunk. Konkrét esettanulmányokon, sőt, konkrét párbeszédeken keresztül mutatja be Trybou, milyen kognitív torzulásokat okoz a rosszul kezelt fájdalom, gyász, bűntudat. Számomra ezek közül a folyton részvétet kívánó szomszéd esete ( igaz, ez hipotetikus példa) volt a legmegdöbbentőbb- ugyanis már velem is előfordult ilyen, az én életemben is akadt már ilyen "kedves" szomszéd".
Az önérdekérvényesítésről szóló szövegrész is nagyon megérintett. Az üzleti életben - és az emberi játszmák többségében- az önérdek valamiféle küzdelmet jelent, küzdelmet a győzelemért. Legyőzni valaki mást. Trybou szerint a dolog ennél jóval összetettebb. Az is lehet önérdek-érvényesítés, ha valaki elmondja, hogy igazságtalanság érte. Nem a győzelem kedvéért, egyszerűen azért, hogy megszabaduljon a problémától. Nagyon megragadott Albert esete, aki a munkahelyén szenvedett el igazságtalanságot. Sokáig gyötrődött, majd elmondta a főnökének, hogy mit gondol. Ezzel tulajdonképpen nem nyert semmit, nem lett övé a pozíció, amit előzőleg másnak adtak, pedig Albertnek járt volna, viszont megszabadult a lelkében lévő hatalmas nyomástól. 

A könyv harmadik része azzal foglalkozik, hogyan próbálják meg politikusok kihasználni az emberek igazságtalanságérzését. Itt esik szó a médiák szerepéről: a hírek eltorzításáról, leegyszerűsített szlogenek hangoztatásától, bűnbakkeresésről, bonyolult problémákra egyszerű megoldást kínáló ál-tervekről, programokról, fogalmak összemosásáról- egyszóval, a populizmusról.. Érdemes minden politikusnak és politológusnak elolvasnia.

Ajánljuk Vincent Trybou: Az igazságtalanság pszichológiája című könyvét mindenkinek. hiszen mindenkit ér igazságtalanság. Vagy nem? 

Gondolat Kiadó, 2023.Fordította: Kiss Kornélia

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása